fbpx

Ризький саміт: Україні дали надію на безвізовий режим у 2016 році

Політика 13:07, 22.05, 2015

Україна має час до листопада, щоб упоратися з двома проблемами – корупцією та біженцями.

У Ризі триває робоче засідання саміту Східного партнерства. За результатами саміту сторони мають підписати фінальну декларацію. У ній йтиметься, зокрема, і про перспективи безвізового режиму України з ЄС, передає ТСН.

Тут навряд чи варто очікувати якихось сенсацій, але єврочиновники кажуть, що налаштовані оптимістично. У Ризі продовжують повторювати: Європа відкриє кордони для України наступного 2016 року, якщо після нової ревізії наприкінці року пересвідчиться у тому, що Київ виконав умови надання безвізового режиму.

Тож в України є час до листопада 2015 року, щоби впоратися з двома проблемами – корупцією та біженцями. "Якщо країни виконають всі умови, то наприкінці 2015 року Європейська комісія зробить нову доповідь і, можливо, буде надано безвізовий режим для цих країн",  сказала прем'єр-міністр Латвії Лаймдота Страуюма.

"Якщо буде позитивний звіт, то, на мою думку, це можливо, цілком можливо, що комісія схвалить його до кінця 2015 року",  додав єврокомісар Йоханес Ган.

Петро Порошенко прийшов на саміт останнім. Від коментарів президент утримався, а стосовно прогнозів висловився дуже коротко: "Все буде добре".

Для України було важливим згадати у декларації факт про російської агресію у Криму та на Донбасі. Але цей момент є дискутивним, оскільки близькі до Росії Білорусь та Вірменія не хочуть підписувати документ, де міститиметься формулювання про незаконну анексію півострова Росією.

Європейські лідери твердять, що завданням саміту не є засудити агресію, хоча додаткових фактів присутності російських військових на Донбасі і не потрібно. А до кінця роботи саміту знайдуть формулювання, які задовольнять усіх.

"Східне партнерство не проти когось, воно за всіх. Звичайно, дещо буде у фінальній декларації про Кримський півострів. Але насамперед ми маємо говорити про посилення співпраці і кооперацію з усіма країнами Східного партнерства",  заявив прем'єр-міністр Фінляндії Александр Стубб.
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: