fbpx

Що робити з котлами у разі відключення електропостачання, – поради "Прикарпаттяобленерго"

Суспільство 13:45, 05.12, 2014

"Прикарпаттяобленерго" опублікувало поради з експлуатації систем опалення за умов раптового припинення електропостачання.

Системи опалення з твердопаливними котлами:
 

Загальні рекомендації 

Діяти у відповідності з інструкцією з експлуатації котла. 

Відкрита система: 

Відкриті системи опалення – не обладнуються мережевими насосами, тож припинення подачі електричної енергії не впливає на роботу системи;

Закрита система або така, що обладнана мережевим насосом (або кілька насосів на магістралях).

Рекомендації: система обов’язково повинна бути обладнана запобіжним клапаном, який повинен спрацьовувати при 3,5 Атм. Після припинення подачі електричної енергії рекомендується локалізувати активне горіння палива, по можливості, видалити з топки.

Закрита система, обладнана мережевими насосами та автоматичним управлінням підтримання заданої температури теплоносія в системі опалення, турбіною подачею кисню та примусовим відведенням відпрацьованих газів.

Рекомендації: перед котлом (пусковим автоматом) установити ПЗІП (*пристрій захисту від імпульсних перенапруг) в залежності від потужності, яка подається на котел. Пристрій убезпечить автоматику котла від можливого імпульсного зростання напруги при відновленні подачі електричної енергії споживачам. Власникам таких котелень потрібно мати незалежний генератор електричної енергії для забезпечення роботи котла у випадку припинення подачі електричної енергії;

Системи опалення, обладнані електричними котлами
Загальні рекомендації 
1) Діяти у відповідності з інструкцією з експлуатації котла. 
2) Виконати рекомендації, передбачені інструкцією з монтажу котла, про установку запобіжних пристроїв, необхідних для роботи котла. Такі рекомендації, зазвичай, надають виробники котлів при їх адаптації до місцевих умов.

Відкрита система
Рекомендації: після припинення подачі електричної енергії вимикачі та інші комутаційні пристрої (автоматичні вимикачі, пускові реле) привести в неактивний стан для повторного включення після поновлення подачі електричної енергії. При наявності виконавчої автоматики на котлі  електрична система живлення повинна мати ПЗІП (пристрій захисту від імпульсної перенапруги).
Закрита система – при припиненні подачі електричної енергії відбувається охолодження ТЕНів або припиняється виробіток тепла. У випадку електродного котла, перегрів системи опалення чи котла – НЕМОЖЛИВИЙ. Після припинення подачі електричної енергії вимикачі та інші комутаційні пристрої (автоматичні вимикачі, пускові реле) привести в неактивний стан для повторного включення після поновлення подачі електричної енергії. При наявності виконавчої автоматики на котлі  електрична система живлення повинна мати ПЗІП (пристрій захисту від імпульсної перенапруги).

Системи опалення, обладнані газовими котлами:
1) Діяти у відповідності з інструкцією по експлуатації котла. 
2) Виконати рекомендації, передбачені інструкцією з монтажу котла: встановити запобіжні пристрої, необхіді для роботи котла, такі рекомендації, зазвичай, надають виробники котлів при їх адаптації до місцевих умов.

3) Перегрів котла після припинення подачі електроенергії неможливий, оскільки припиняється згоряння газу на пальнику котла. 

1) Обов’язково обладнати котел ПЗІП. Це унеможливить вихід з ладу плати управління котлом (слід звернути на це увагу, тому що ці плати досить дорого коштують і зазвичай не підпадають під гарантійну заміну – сервісні підприємства при укладанні договору передбачають пункт нерозповсюдження гарантії на вихід плати управління від перенапруги).
Котли, що перебувають на гарантійному або сервісному обслуговуванні, обв’язково мають бути оснащені ПЗІП. Обслуговуючі сервісні організації майже завжди рекомендують або вимагають, які конкретно ПЗІП встановлювати.
2) Перекрити подачу газу на котел, вимкнути котел на пульті управління, вийняти вилку живлення з розетки.

Загальні рекомендації для всіх котлів, які працюють з використанням електричної енергії: 
Після відновлення електропостачання повторно підключити котел до мережі та запустити його в роботу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: