fbpx

Сьогодні Тетянин день: історія свята, прикмети, заборони

Суспільство 14:51, 25.01, 2019

25 січня відзначають Тетянин день – християнське і народне свято. Святу Тетяну вважають покровителькою студентів і педагогів.

За християнськими переказами, свята Тетяна жила в Римі в епоху зародження християнства. Була служницею у церкві. Коли у державі примушували відректися від віри, вона відмовилася стати язичницею. Тоді жінку піддали тортурам.

Її ранили кинджалами, але замість крові текло молоко, а рани пахли. Жінку кидали до левів, але тварини до неї горнулися. Тоді Тетяну назвали відьмою і обезголовили її. 25 січня 226 року вона померла. Пізніше її оголосили святою.

Тетянин день був улюбленим днем усіх студентів, який учні почали відзначати з XVIII століття після відкриття першого університету в Російській імперії. Студенти цього дня йшли до церкви і ставили свічки за успіхи у навчанні. Закінчення зимової сесії в той час припадало якраз на 25 січня, тому свято Тетяни всі студенти відзначали бурхливо і весело, нагадує Всвіті. 

В Україні День студента відзначають, як і в більшості країн світу, 17 листопада, це свято відоме як Міжнародний день студентів. Його офіційно встановили президентським указом у 1999 році. Святкування Дня студента 25 січня належить до російської імперської традиції. 

У народі збереглися вірування, що на Святої Тетяни не можна відмовляти у допомозі. Інакше прийде біда. Якщо просять їсти – варто нагодувати.

Жінки в Тетянин день пекли хліб у вигляді сонця і запрошували світило скоріше повернутися до людей. Такі короваї їли всією сім’єю, щоб кожному на щастя дістався "шматочок сонця".

Тим, хто хоче відзначити свято за народними традиціями з ароматною випічкою на столі, варто звернути увагу на наступні прикмети під час приготування короваю:

  • якщо на хлібі з’явився горбок при випічці – життя налагодиться і піде "вгору";
  • рівна поверхня святкового короваю – до спокійного і розміреного життя;
  • навіть якщо коровай трохи підгорав, господиня не сумувала. Підгорілу кірку давали з’їсти молодій дівчині, щоб вона змогла легко перенести всі труднощі в житті.
  • тріщина на короваї – тривожна ознака, що обіцяла сварки і розбіжності в сім’ї.

Вважається, що дівчинка, яка народиться в цей день, стане доброю господинею.

В народі вірять, що на Тетяний день слід знайти найвище місце в окрузі, подивитися на сонце і загадати бажання. Воно обов'язково здійсниться.

Уважається, що сьогодні не варто прибирати оселю і прати. А також краще не сваритися, особливо з рідними. Варто протягом дня зберігати хороший і радісний настрій.

Народні прикмети. Якщо в цей день світанок сонячний – весна настане рано. За вікном снігопад  літо буде дощовим. Якщо морозно і сонячно – слід чекати багатого урожаю.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: