fbpx

Сьогодні Верховна Рада розгляне введення воєнного стану. ВІДЕО

Політика 01:14, 26.11, 2018

Президент Петро Порошенко просить Верховну Раду розглянути на позачерговому засіданні в понеділок рішення про запровадження воєнного стану в Україні.

Про це він заявив під час засідання РНБО в ніч на понеділок, інформує "УП".

 

"Я як президент, як Верховний Головнокомандувач Збройних Сил, відповідно до Конституції приймаю рішення підтримати пропозицію воєнного комітету винести на засідання РНБО відповідне рішення і звернутися з ним до Верховної Ради України", – сказав Петро Порошенко.

"Звертаюся до Верховної Ради з проханням зібратися на позачергове засідання. Повірте, сьогодні є всі підстави так реагувати. Сподіваюся, завтра Верховна Рада прийме, не відкладаючи, відповідальне рішення. Завтра більшість чекаю у ВР на прийнятті рішення", – наголосив він.

У ході засідання секретар РНБО Олександр Турчинов запропонував Президенту ввести воєнний стан строком на 60 діб.

Порошенко додав, що після агресії РФ у неділю Україна не виключає інших операцій, в тому числі наземних, проти суверенітету і територіальної цілісності України.

Президент наголосив, що введення воєнного стану "не означає оголошення війни".

"Україна ні з ким не планує воювати. Він (воєнний стан, – ред.) запроваджується виключно для оборони", – сказав він.

"Воєнний стан не означає нашої відмови від політико-дипломатичного шляху звільнення українських територій", – наголосив Порошенко, підкресливши, що Україна буде й надалі дотримуватися Мінських домовленостей.

За словами президента, після оголошення воєнного стану буде проведена робота з резервом військовослужбовців першої черги.

"Вже зараз ми отримали сотні дзвінків від учасників АТО, які перебувають в резерві, щодо того, що вони вже пакують рюкзаки і готові заступати на оборону держави", – сказав він.

"Рішення не передбачає негайної мобілізації, але буде проведена робота з резервом першої черги. Я звертаються до вас, шановні ветерани, бути напоготові", – заявив Порошенко.

Він наголосив, що застосування зброї з боку Росії та атака на українські кораблі не були спровоковані: "Це була звичайна операція з переміщення кораблів до пункту дислокації. Вони не мали ніякої особливої зброї, крім штатної, ніяких особливих завдань".

"Хочу наголосити, що жодним чином українська влада і українське військове керівництво не були проінформовані про подібну поведінку з боку російських Збройних сил", – підкреслив Порошенко.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій вже оприлюднив заяву про те, що скликає позачергове засідання парламенту на 16:00 сьогодні, 26 листопада. 

"25 листопада на кораблі Військово-морських сил України було здійснено підступну атаку російських військових. Такі дії російського агресора – порушення норм Статуту ООН, Конвенції ООН з морського права. Весь світ побачив докази російської військової агресії, з якими вже ніхто не зможе посперечатися. Адже весь світ побачив відео, де російські військові кораблі атакують українські", – заявив голова ВР. 

Нагадаємо, вчора, 25 листопада, зранку Військово-морські сили ЗСУ повідомили, що прикордонні кораблі РФ "здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України": російський прикордонний корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира. 

У "прикордонному управлінні ФСБ по Криму" заявили, що три кораблі Військово-морських сил України перетнули державний кордон Росії. Згодом росіяни заборонили прохід цивільних суден через Керченську протоку. 

Станом на 19:00 Командування ВМС ЗС України повідомило, що російські кораблі та катери розпочали переслідування корабельної групи Військово-морських сил Збройних сил України та в ультимативній формі вимагають зупинитися під загрозою застосування зброї.

Станом на 20:28 у Командуванні ВМС ЗСУ повідомили, що проти корабля ВМС ЗС України під час виходу з Керченської протоки катери Прикордонної служби ФСБ РФ застосували зброю, є поранений. 

О 22.00 у ВМС ЗС України повідомили, що внаслідок агресії росіян у Чорному морі поранено 6 українських військовослужбовців.

"За оперативною інформацією, захоплено малий броньований артилерійський катер "Бердянськ" і рейдовий буксир "Яни Капу", які буксируються. Малий броньований артилерійський катер "Нікополь" заблокований та слідує у супроводі окупантів, катер не ушкоджено. 6 українських військовослужбовців зазнали поранення", – йдеться в повідомленні.

Водночас Український мілітарний портал повідомляє, що двоє з шести поранених членів екіпажів українських кораблів перебувають у важкому стані.

"Весь склад Військово-морських сил України підняли по тривозі. Всі кораблі та судна виходять в море", – повідомляє також видання.

Під час екстреного засідання РНБОУ заявив начальник Генштабу Віктор Муженко повідомив, що доля моряків з кораблів ВМС ЗСУ, які були захоплені російськими службами 25 листопада, Україні невідома, загалом на суднах перебували 23 особи.

Як писав КУРС, в умовах воєнного стану військове командування та військові адміністрації зможуть встановлювати посилену охорону важливих об’єктів національної економіки і вводити особливий режим їх роботи, запроваджувати трудову повинність для працездатних осіб, не залучених до роботи в оборонній сфері, на період воєнного часу з метою виконання робіт, що мають оборонний характер, також примусово відчужувати майно, що перебуває у приватній або комунальній власності, забороняти проведення мирних зборів, мітингів. 

Воєнний стан може бути уведений у всій країні або в окремих її місцевостях.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: