fbpx

Солотвин під загрозою інфекційного зараження

Суспільство 07:04, 23.06, 2015

Як повідомляв КУРС, 9 травня управління з питань надзвичайних ситуацій Івано-Франківської ОДА повідомило про викид нечистот у селищі Солотвин Богородчанського району.

Інцидент трапився на базі інфекційного відділення Солотвинської районної лікарні.

Мешканці селища більше тижня потерпали від нестерпного смороду. Зараз його вже майже не чути. Та це не єдина проблема. Оскільки викид стався на базі інфекційного відділення Солотвинської районної лікарні, де лікують як туберкульоз, так і інші інфекційні захворювання, існує значний ризик зараження підземних вод. Найближча криниця знаходиться усього за 37 метрів від місця аварії.

Мешканка одного із сусідніх будинків каже, що боїться заразитися, проте не має іншого виходу і продовжує брати воду з криниці.

У лікарні переконують, що нічого подібного не було і смороду не відчувають. Завідувачка туберкульозним відділом Ольга Богровецька стверджує, що ніякого викиду не було, а нечистоти зберігаються у двох спеціальних резервуарах. Приїжджає спеціальна машина і забирає все у Богородчани.

"Десь під вечір, або коли дощ, спостерігався неприємний запах. Ну щоб такий уже надто сильний, то не було. Хворі тримають вікна відкриті і ніхто ніколи не скаржився. Ну, сусіди десь в тій стороні скаржаться", – розповіла заввідділенням.

Головний лікар Солотвинської районної лікарні Манолій Піцуряк також заперечує факт викиду нечистот.

На базі інфекційного відділення є очисні споруди, які досі не виконують своєї основної функції. Там лише знаходяться резервуари з фекаліями, які потім вивозяться. Головний лікар стверджує, що раніше протягом півтора року очисні споруди проходили експлуатаційне випробування, але їх не прийняли через численні зауваження до їх роботи.

"9 червня в присутності комісії за участю управління з питань надзвичайних ситуацій Богородчанського району, директора департаменту будівництва Басараба було відкрито приміщення. Асенізаційна машина Богородчанського водоканалу відкачала нечистоти і вивезла на очисні споруди в Богородчанах", – розповів Манолій Піцуряк.

Аналіз коштів, витрачених на будівництво очисних споруд в області, у тому числі Солотвинської районної лікарні, провели члени партії "ВОЛЯ".

"У 2012 році на будівництво очисної споруди в інфекційному відділенні Солотвинської лікарні було виділено 1 мільйон гривень. Але до цього часу очисна споруда не працює. Після того виділялися ще додаткові кошти на цю лікарню. Дивно те, що коли ми звернулися, щоб нам роз’яснили, як відбувався тендер, як відбувалось будівництво, нам повідомили, що тендерна документація знищена. Це означає, що "замітаються сліди" і ніхто не хоче звітуватися про витрачені кошти", – розповів член обласної Ради партії "ВОЛЯ" Михайло Якимчук

Увага! Не плутати зі смт Солотвино у Закарпатській області, де знаходяться лікувальні солоні озера. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: