fbpx

Справа Колковського: обвинувачений стверджує, що вимагав 30 тисяч доларів, а не 100

Політика 16:00, 30.05, 2014

Суд заслухав обвинуваченого Колковського та потерпілого Ломея

Івано-Франківський міський суд продовжив слухання у кримінальному провадженні щодо екс-депутата міської ради від ВО «Свобода» Володимира Колковського, обвинуваченого за ч. 3 ст. 368 КК України «Одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище».

Спершу суд заслухав потерпілого Віктора Ломея, в якого підсудний нібито вимагав хабар.

Ломей стверджує, що Івано-Франківська міська рада тричі відмовляла фірмі ТзОВ «ЛКМ-ІНВЕСТ», яку він очолює, в оренді земельної ділянки. Тоді Колковський нібито запропонував за 100 тис. доларів пролобіювати видачу дозвільної документації на будівництво багатоповерхівки за адресою Мазепи, 144.

Ломей каже, що передав Колковському 10 тисяч доларів і отримав договір на оренду землі, відтак отримав кадастрову довідку і передав вимагачам 30 тисяч доларів США.

«Потім це кіно закрилося», – сказав Ломей.

Нагадаємо, 9 жовтня співробітники прокуратури та СБУ затримали ставленика ВО «Свобода», головного архітектора міста Олега Гаркота та депутатів міськради – голову міської фракції «Свобода» Романа Онуфріїва та «нашоукраїнця» Володимира Балагуру. Протягом півгодини на місці інциденту зібралися десятки людей, яким фактично вдалося «відбити» затриманих депутатів. Гаркота з серцевим нападом госпіталізували до лікарні.

Наступного дня прокуратура порушила кримінальну справу щодо Олега Гаркота, якого звинуватила в одержанні хабара в особливо великому розмірі. Ще одним фігурантом у кримінальній справі став депутат Івано-Франківської міської ради від ВО «Свобода», директор ПП «Скол» Володимир Колковський, який безпосередньо вимагав хабар у забудовника та мав передати його директору департаменту.

У суді Ломей підкреслив, що Колковський був депутатом міської ради від ВО «Свобода», яка становить більшість від всіх депутатів і може приймати будь-які рішення.

Однак підсудний Володимир Колковський зазначив, що приймав рішення про вимагання хабара самостійно. Запропонував Гаркоту "вирішити питання", і той погодився. Колковський зазначив, що був відсутній на сесії, коли міськрада віддала ділянку фірмі Ломея в оренду. Крім того, обвинувачений не пам’ятає, чи перед сесією питання Ломея розглядала бюджетна комісія.

Так, Колковський стверджує, що вимагав лише 30 тис. доларів за кадастрову довідку.

Попри те, що свідчення підсудного і потерпілого розійшлися, Ломей попросив суд призначити Колковському мінімальне покарання, без позбавлення волі.

Нагадаємо, Гаркота засудили до п’яти з половиною років з відстрочкою у два роки, а Колковського оголосили у розшук. 28 жовтня 2012 його заарештували у Хорватії, повернули на Батьківщину і звільнили з-під варти під заставу у розмірі 342 953 грн.

На попередньому засіданні потерпілий Ломей відмовився від цивільного позову та зазначив, що Володимир Колковський відшкодував шкоду. Зокрема, забудовник вимагав відшкодувати матеріальну шкоду у розмірі 79 990 гривень та 800 тисяч гривень – моральної шкоди.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: