fbpx

Справу франківського судді, який скоїв смертельне ДТП, відправили на дорозслідування

Суспільство 15:00, 24.12, 2014

Чортківський районний суд Тернопільської області повернув на додаткове розслідування прокуророві Івано-Франківської області справу про обвинувачення Юрія Грици – судді господарського суду Івано-Франківської області, – який скоїв смертельне ДТП.

Про це КУРСу повідомила голова господарського суду Марина Шіляк.

Вона також розповіла, чому скандальний суддя досі не відсторонений від роботи у господарському суді.

“Нагадаю, що у нас існує презумпція невинності – поки нема рішення чи вироку суду, людина вважається невинною. Якщо буде вирок про визнання його винним, його автоматично звільнять,  каже голова суду. – Відсторонення суддів від виконання обов’язків не входить до повноважень голови суду. Можливо, існує механізм відсторонення, але в даному випадку він не спрацював, Верховна Рада його не відсторонила”.

Нагадаємо, 9 серпня 2011 року Грица, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, на “Волзі” наїхав на працівників “Івано-Франківськводоекотехпрому”, які проводили ремонтні роботи. В результаті один з них помер в обласній клінічній лікарні, інший – отримав інвалідність.

За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, Чортківський районний суд 27 листопада 2014 року, дійсно, виніс постанову, якою відправив кримінальну справу про обвинувачення Грици на додаткове розслідування.

У постанові йдеться, що клопотання про направлення справи на додаткове розслідування заявив адвокат підсудного. Мовляв, під час судового розгляду виникло багато запитань, які необхідно з’ясувати. Адвокат також просив у процесі додаткового розслідування провести слідчі експерименти за участю підсудного та свідків, максимально наближених до умов скоєння ДТП. А в процесі слідчого експерименту встановити, якою була організація дорожнього руху у місці ДТП, стан освітлення дороги тощо.

Після того захисник просить провести комплексну комісійну експертизу, щоб відповісти на запитання: як підсудний мав діяти відповідно до ПДР; чи мав можливість уникнути ДТП; яка технічна причина настання ДТП тощо. Також захист вимагає притягнути до відповідальності посадових осіб КП “Івано-Франківськводоекотехпром” за порушення вимог норм та стандартів, котрі стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху.

Попри заперечення сторони обвинувачення та потерпілих, суд вирішив, що клопотання підлягає задоволенню.

Суди над Грицою тривають з 8 грудня 2011 року. Він обвинувачується за ч. 2 ст. ст. 286 КК України – порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: