fbpx

Митрополит Епіфаній став предстоятелем Помісної Української церкви. ФОТО

Суспільство 17:32, 15.12, 2018

Представники УПЦ Київського патріархату, УАПЦ та УПЦ Московського патріархату під час Об'єднавчого собору 15 грудня обрали предстоятеля Помісної Української церкви. Ним став митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній.

Таємним голосування у два етапи на Об'єднавчому соборі на посаду глави нової церкви обрали митрополита, якого раніше називали "правою рукою" та головним помічником патріарха УПЦ КП Філарета. 

Предстоятеля об’єднаної української православної церкви митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського Епіфанія представив Президент Петро Порошенко українському народу на Софійській площі. Люди зустріли його вигуками "Слава", а коли він взяв слово – "Вітаємо".

Митрополит Епіфаній вперше виступив перед народом на новій церковній посаді.

"Я б хотів найперше подякувати всім вам, тут присутнім, бо ви стали учасниками цієї історичної події. Ви тут молилися, а ми там по-особливому відчували цю молитовну підтримку. І це настільки нас надихало, що ми подолали всі ті перепони, які були на цьому нелегкому шляху", – сказав глава Помісної Української церкви.

За його словами, патріарх Філарет, голова УПЦ КП, продовжить надалі допомагати новій Єдиній церкві під час її становлення.

Глава церкви заявив, що "двері нашої церкви відкриті для всіх" і закликав усіх до єднання, а священиків – приєднуватися до Єдиної православної церкви.

Новообраний глава Помісної Української церкви поїде разом із Президентом України до Стамбула 6 січня для отримання Томоса з рук Вселенського патріарха.

Як писав КУРС, серед десятка тисяч вірян, що зібралися на Софійській площі, були і прикарпатці.

Нагадаємо, рішення про початок процедури надання Українській православній церкві Томосу (визнання її незалежною) у Вселенському патріархаті ухвалили ще на початку вересня. Вже 7 вересня Вселенський патріарх Варфоломій призначив двох своїх представників (екзархів), які допомагали у створенні об'єднаної УПЦ та підготовці до Об'єднавчого собору. 

11 жовтня Синод Константинопольського патріархату ухвалив рішення продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Української православної церкви. Також було ухвалено рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом. Синод вирішив зняти всі заборонні санкції РПЦ щодо предстоятеля УПЦ КП Філарета і предстоятеля УАПЦ Макарія. Разом із тим Патріархія підкреслила неприпустимість майнових конфліктів і насильства у процесі творення помісної церкви в Україні.

Через 4 дні на власному соборі Російська православна церква заявила про повний розрив відносин із Константинопольським патріархатом та звинуватила Константинополь у "розколі світового православ'я". У Стамбулі на такий крок РПЦ не відповіли "взаємністю" та попросили Москву визнати та змиритися з автокефалією української церкви.

Наступний крок до об'єднання та надання Українській церкві Томосу зробили 3 листопада в турецькому Стамбулі. Константинопольський патріарх Варфоломій та Президент України Петро Порошенко підписали угоду про співпрацю. А вже 25 листопада на соборі Вселенського патріархату призначили Об'єднавчий собор в Україні на 15 грудня

Довідково:

Доктору богослов'я, професору, митрополиту Епіфанію (в миру Сергію Петровичу Думенку) 39 років. Він народився 3 лютого 1979 року в селі Волково Іванівського району Одеської області в сім’ї робітників. 1996 року закінчив Старожадівську середню школу І-ІІІ ступенів. 1996 року поступив на навчання в Київську духовну семінарію, яку закінчив в 1999 році за першим розрядом. В тому ж 1999 році поступив до Київської духовної академії, яку закінчив у 2003 році з науковим ступенем кандидата богословських наук. 

21 грудня 2007 року пострижений у чернецтво. 25 січня 2008 року призначений секретарем Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета. 16 березня 2008 року возведений у сан архімандрита. Потім, 20 березня 2008 року, призначений намісником Свято-Михайлівського Видубицького чоловічого монастиря міста Києва. У тому ж році призначений керуючим справами Київської Патріархії. Вже у 2009 священним Синодом УПЦ Київського Патріархату обраний на єпископа Вишгородського, вікарія Київської єпархії. 

23 січня 2012 р. возведений в сан архієпископа. 28 червня 2013 р. згідно з рішенням Архієрейського Собору указом Святійшого Патріарха Філарета возведений у сан митрополита з титулом "Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський" з дорученням церковного керівництва парафіями у Київській області.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: