fbpx

Сучасне ковальство з 11 країн світу – у Франківську запалили "Свято ковалів". ФОТО, ВІДЕО

Культура 15:10, 11.05, 2018

В Івано-Франківську розпочалося "Свято ковалів" – триденний Міжнародний фестиваль ковалів.

Цього року участь у ковальському фесті беруть делегації з 11 країн світу. На площі Бастіону розклалися і взялися до роботи ковалі зі Швеції, Туреччини, США, Великобританії, Франції, Польщі, Білорусі, Нідерландів, Росії. До кінця дня чекають гостей із Марокко та Ізраїлю. Завтра прибудуть колеги з українських міст, повідомив голова Спілки майстрів художнього ковальства та засновник Міжнародного фестивалю "Свято ковалів" Сергій Полуботько. Загалом на фест приїдуть близько 200 майстрів.

Сьогодні запрацювала перша локація фестивалю – на площі Бастіону українсьткі ковальські бренди розгорнули презентаційні виставки-продажі, а делегації ковалів облаштували майстерні. Від приймаючої сторони для гостей виставили кухні-жаровні, де так само горить відкритий вогонь. Готує власною персоною відомий франківський кухар, учасник "Пекельної кухні" Девід Седеньйо.

Композиції на продаж представили ковалі з Івано-Франківська, Львова та Дніпра. Це великі ужиткові речі, як-от розпашні та гаражні ворота, гойдалки, ковані паркани, меблі, системи опалення (твердопаливні котли) та професійні інструменти ковалів (автоматика, автогени тощо). А також витончена дрібнота – ковані прикраси, інкрустована холодна зброя, речі для побуту. Франківці, що зійшлися на відкриття, розхапали рекламки ковальських майстерень та візитки ювелірних майстрів. Надвого зупинялися біля стенду дизайнера по металу, киянина Андрія Сегиновича, що представив ювелірні вироби в техніці мокуме-гане.

Цьогорічний фестиваль орієнтований на сучасне ковальство, розповів Сергій Полуботько. Це, за його словами, передбачає промисловий аспект та ужитковість. Мистецька складова, проте, присутня і навіть переважає – вона втілиться у фестивальній композиції "Птахи", що її традиційно всі разом готують учасники "Свята ковалів".

КУРС писав, що тема XVI Фестивалю ковалів – "Мої Птахи".

"Це буде унікальна робота, – каже Полуботько. – На рівні третього поверху у просторі вулиці Галицької в напрямку до площі Шептицького встановлять композицію "Птахи". Викувані птиці рухатимуться, рух супроводжуватиме підсвітка".

"Цю інсталяцію франківці зможуть побачити цілком готовою, цілісною під час фестивалю наступного року. Зараз йде процес народження і окрилення птахів. Ідея в тому, щоби вирвати людей з техногенного, засміченого рекламою міського простору і змусити їх підвести голову. Для когось цей погляд в небо із птахами може стати звільненням, когось спонукає подумати про політ, для когось буде символізувати простір свободи, а комусь, можливо, узагалі не промовить нічого – кожному своє", – розповів про головну фестивальну композицію її автор коваль Василь Гудима.

Василь Гудима також є автором іще однієї цьогорічної перчинки фесту – великого нічного вогняного шоу у Палаці Потоцьких. Це – друга локація "Свята ковалів", яка активно заживе завтра і завершиться "Нічним куванням". Воно розпочнеться з 21.00. Команда з восьми ковалів різних країн впродовж трьох годин витворить на наковальні металевого басета. "Собака Потоцького має бути мисливська", – жартує автор ідеї. І додає, що проект "Собака Потоцького" також народився з ковальських жартів.

Басет Потоцького після фестивалю залишиться на одній із вулиць Франківська – "щоби взаємодіяти з містом і містянами», каже Гудима. Говорить, що не здивується, якщо собака вночі оживатиме – місто давно чекає на нову сучасну легенду.

Ще один подарунок для Франківська привезли на "Свято ковалів" учасники з Туреччини – вони вже взялися збирати скульптуру журавля, що несе у дзьобі лаврову гілку. Представляючи майбутню роботу меру Франківська, ковалі підкреслили, що це – символ миру. Його також встановлять десь у середмісті.

"Свято ковалів"  візитка Івано-Франківська, але ми щороку його оновлюємо,  виступив на відкритті фестивалю міський голова Руслан Марцінків. – Вперше фестиваль проходить на двох локаціях. Вперше в програмі передбачені заняття з ковальства для дітей у Бастіоні та майстер-класи з реставрації старовинних дверей та решіток в Палаці Потоцьких. Також вперше на ковальський фестиваль ми запросили міських голів туристичних міст України".

На запрошення відгукнулися мер Трускавця та представники муніципалітету Моршина і Яремчі.

Прибули на "Свято ковалів" і представники міст-побратимів Івано-Франківська – мер австрійського міста Ібзіца, коваль, один із засновників Асоціації ковальських міст Європи Йозеф Гофмаргер та посланець американського Арлінгтона.

"Саме у Франківську зустрічі ковалів особливі, – звернувся до учасників фестивалю Йозеф Гофмаргер. – З року в рік фестиваль розвивається і розвиває місто".

Наступного року, анонсували Марцінків та Гофмаргер, Івано-Франківськ прийме форум мерів Асоціації ковальських міст Європи. Форум задумується як захід, що дозволить налагодити пряму співпрацю міст.

А співпраця ковалів, як виявилося, вже кілька років як розпочата. Щорічний гість "Свята ковалів", який цього року відвідує його 17-й раз, голландський майстер Хууб Сенсен сьогодні завершує "навчальний тиждень" у Франківську. Впродовж цього часу він із товаришем працювали з учнями місцевого "ковальського коледжу" – ВПУ №21 і виступлять сьогодні на площі Бастіону перед франківцями – демонструватимуть філігранну роботу, бо разом з українськими учнями куватимуть кількасантиметрові композиції.   

Нагадаємо, спеціально до фестивалю вийшов мобільний додаток "Свято ковалів AR" – розважально-пізнавальна гра-квест. Це програма з доповненої реальності (augmented reality), яка у форматі мультиків-скетчів розповідає про тонкощі ковальської справи.

"Сьогодні у Бастіоні завершать роботу минулого року  цикл кованих скульптур на вулиці Шевченка. Ковалі викінчують останню, десяту композицію. Для інших робіт, які вигартують ковалі і залишать у подарунок місту на теперішньому фесті, шукатимуть інші локації. Однією з них може стати вулиця Низова",  повідомив Полуботько.

Що стосується головної роботи минулого року  шестиметрової кованої "Казкової вежі" з трьома годинниками, яку так чекали побачити на вежі Бастіону франківці, то її не буде. Роботу ковалі законсервували. Поснюють це тим, що цього року не буде завершена реставрація бастіонного укріплення, а отже, вони не можуть закінчити і встановити ковану скульптуру. 

Торік через "Казкову вежу", яку назвали відьомською, франківський фестиваль "Свято ковалів" звинуватили в окультизмі.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: