fbpx

Сучасні методи навчання в університеті

Культура 17:54, 26.02, 2019

Здобуття освіти – це завжди важливий період в житті будь-якої людини, хоча і не найбільш веселий. Нудні лекції, письмові або усні іспити, суворе дотримання написаного в книгах – все це вже давно перестало бути ефективним. Тепер більшість роботодавців вважають таку систему навчання застарілою та віддаленою від практики і останніх трендів на ринку працевлаштування.

У світі вже давно з'явився запит на сучасні методи навчання в університеті, тільки не всі навчальні заклади поспішають їх втілити.

Ми вирішили проаналізувати деякі з них, щоб вам було легше зрозуміти і побачити, які є варіанти удосконалення застарілої моделі лекцій і семінарів, де все записується під диктовку.

 

Відеолекції

1

Багато викладачів за кордоном створюють свої відеоуроки для учнів, які з різних причин не можуть бути присутніми в аудиторії: серед них можуть бути і люди з обмеженими можливостями, і просто студенти, які проспали чергове заняття. Така система дуже подобається учням, бо вона дозволяє не тільки стежити за всім викладеним матеріалом, але і перемотувати назад і прослуховувати лекції знову і знову в разі нерозуміння чого-небудь.

Для того щоб записати таку лекцію, достатньо взяти камеру, і, якщо хочете, щоб вона була онлайн, – відкрити свій Youtube канал.

Також останнім часом нові методи навчання включають в себе проведення вебінарів і прямих трансляцій з лекції, коли люди можуть ставити виступаючому питання в режимі онлайн, що значно спрощує комунікацію.

 

Кейси

2

Навчання в університеті завжди більшою мірою – це теорія. Аналіз і моделювання ситуацій, які можуть статися в реальності або відбувалися з ким-небудь, – це найближчий до практики метод. Якщо студенти будуть розділені на групи з певними завданнями та ролями, при цьому маючи реальні дані на руках, то вони зможуть відчути, як їх знання можуть бути застосовані на практиці.

Такі методики навчання дуже популярні у відомих бізнес-школах, особливо серед студентів MBA. Це допомагає їм знайти нестандартні рішення для цілком стандартних проблем та ситуацій.

 

Онлайн робота

3

Часи друкованих методичок та купи макулатури повинні залишитися позаду. Тепер студенти спокійно можуть відвідувати онлайн ресурси для того, щоб зібрати всі необхідні матеріали для роботи, такі як SSRN, SCOPUS, Google Scholar, а також різні сайти, готові допомогти їм в їхніх дослідженнях – https://edubirdie.com/. Допомога студентам на таких ресурсах надається швидко і ефективно.

До онлайн роботи належить і створення "особистих кабінетів" студентів, де професори можуть розміщувати всі необхідні матеріали для занять, виставляти оцінки і спілкуватися зі студентами в чатах. У цих же кабінетах кожен може переглянути своє фінансове становище в університеті, прочитати новини, подивитися розклад і обрати курси. Дуже важливим також є те, що в таких програмах студенти можуть оцінювати викладачів, і їх відповіді будуть анонімно доведені до відома деканату.

 

Ігри

Хто сказав, що процес навчання повинен бути нудним, адже завжди можна подати нудний матеріал у вигляді завдання або гри. Багато університетів використовують різні види ділових ігор, щоб розвинути в студентів необхідні навички в розв'язуванні складних задач. Наприклад, при вивченні стратегічних переговорів використовують рольові ігри, де кожен учасник повинен досягти своєї мети і отримати за це бали. Той, хто набере найбільшу кількість, перемагає. Серед популярних ігор є показові судові засідання для юристів "муткорти" і змагання Jessup, де молоді юристи повинні показати свої знання в різних сферах права.

Сучасні методи навчання у ВНЗ дають можливості для оптимізації наукових процесів і допомагають студентам краще засвоювати матеріали лекцій. Вони полегшують завдання викладачам у тому, щоб донести свій матеріал до слухачів, навіть тих, які не можуть бути в аудиторії і мають потребу в постійному повторенні одного і того ж. Звичайно, ціна онлайн курсів може бути дорогою і є ризик того, що хтось вкраде матеріали курсів, але можна зробити так, що вони будуть розміщуватися на закритих ресурсах. Запам'ятайте, що нові методи ввести не складно – просто потрібно проявити креатив і попросити допомоги та ініціативи у студентів, тоді ваш курс буде популярний і цікавий.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: