fbpx

Сучасні вершники Апокаліпсису: у франківському ЦСМ відкрили виставку, що бентежить. ФОТО

Культура 20:10, 30.05, 2019

В івано-франківському "Центрі сучасного мистецтва" відкрили виставку львівського художника Миколи Молчана.

Микола Молчан – викладач Львівської академії мистецтв, відомий шанувальникам мистецтва за проектом NULLUS. Виставка у Франківську є продовженням і видозміною цього проекту – доповнена новими роботами, вона, за словами художника, стала квінтесенцією теми взаємодії сучасної людини з природою.

"Простір франківської галереї спонукав відсікти все зайве, і зараз я бачу, що можна говорити про цілком самодостатню експозицію. Концентровану і лаконічну", – каже автор. 

"Моя творчість ділиться  я малюю пейзажі, де експерементую, працюю з кольором і насолоджуюся кольором. Ця частина моєї роботи мені подобається. І я знаю, крмі того, що люди можуть жити з пейзажами  їх можна повісити в себе, подарувати, продати. А от це  друга частина мого "я", це некомерційний проект. Це той момент, коли художник сам перед собою чесний, шукаючи відповіді на запитання "як?" і "чому"?

Я побачив за своє життя, це якихось 40 років, і це секунда в масштабах всесвіту, але як інтенсивно і швидко ми знищуємо все довкола себе. В нас кожну секунду на Землі зникають тварини. Людей стає все більше, а природи все менше. Оцей "дзвіночок", це застереження, воно звучить вже сьогодні, після буде вже фінал",  розповідає про концепцію експозиції художник. 

Проект, за його словами, – це продукт осмислення того, що відбувається в наш час зі світом – коли сучасними вершниками Апокаліпсису можуть бути бізнесмени, які визначають курси на біржах, чи лікарі, від яких залежить, які вживати вакцини, чи політтехнологи, які застосовують засоби впливу і маніпуляцій, чи науковці, які клонують істот, або державці, які всього лише ставлять підписи. Так, за його словами, визначаються долі людей і змінюється світ. Головних персонажів можна впізнати у центральній композиії виставки – чотири "вершники": чорний, білий, коричневий і прозорий. 

В кожній з картин обігрується ця ідея. "Це, може, вже констатація того, що Апокаліпсис відбувається, а ми цього просто не бачимо – не розуміємо", – припускає Микола Молчан. 

Виставка відсилає до першоджерела – до Біблії. 

А художник пропонує співвіднести систему тіней, що їх дають макети і які зафіксовані на фотографіях, із жорсткою графікою аркушів, на яких це переплетення подекуди виливається в агресію – виправдану або ж таку, яка ілюструє людське ставлення до природи і довкілля.  

"Це реакція на бездумно владне господарювання людини в планетарному діапазоні. З тривогою мислилося про те, що, можливо, саме зараз той момент, та точка біфуркації, коли природа вже буде не в стані самовідновлюватись. Тож такі роздуми цілком виправдовують агресивну виразність останньої серії графічних аркушів. А оголені каркаси архітектурних макетів одночасно шукають красиву геометричну природу задуму, однак дають жорстку та хаотичну графіку тіней", – пише в анотації до виставки її куратор, художник Василь Стефанишин.

Експозиція триватиме впродовж трьoх тижнів за адресою: Івано-Франківськ, Марійки Підгірянки, 23.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: