fbpx

Священик-браконьєр зі спільниками бив електровудкою рибу на Дністрі більше 10 років

Суспільство 20:02, 11.09, 2015

Про священика-браконьєра, якого затримали на Дністрі з електровудкою, Івано-Франківській обласній рибоохороні було відомо ще з 2001 року. Тоді отець, що правив у Побережжі на Тисмениччині, вперше попався на порушенні. Через конфлікт з приводу браконьєрства, який виник у нього із сільським головою Підлужжя, священнослужителя навіть у 2012 році змістили з парафії – перевели на іншу.

Понад 92 тисяч гривень збитків іхтіофауні Дністра завдав браконьєр, який є священиком УГКЦ на Івано-Франківщині. Електровудкою він наглушив більше ста кг риби. Порушника впіймали співробітники обласного управління рибоохорони в ніч на 1 вересня біля села Нижнів Тлумацького району.

За цим фактом обласна міліція порушила кримінальне провадження. На цей час триває досудове слідство.

Про те, що священик б’є струмом рибу більше 10 років, слідству повідомили працівники рибоохорони.

"Ця людина була парохом у селі Побережжя Тисменицького району. Потім – в інших селах. У 2001 році його вже ловили", – розповів РІСУ завсектором оперативної роботи Івано-Франківської рибоохорони Любомир Стрембіцький.

Власне, він очолював рейдову групу, яка затримала браконьєра зі спільником.

Інспектор рибоохорони змалював схему, за якою діє отець-браконьєр і яка дозволяє йому тривалий час виходити "сухим із води". Виявляється, священик має восьмеро спільників, ті допомагають здобувати улов і продають рибу. Улов передають з річки безконтактним способом. Тобто браконьєр залишає рибу та електровудку на домовленому місці, а спільники її забирають. "Із ріки він зазвичай виходив уже без електровудочок і без риби. Тому зловити його було дуже важко",  каже Любомир Стрембіцький.

Цього разу отець також намагався знищити речові докази  перевернути човен, але це йому не вдалося, відзначив працівник рибоохорони. Браконьєр мав у човні 104 кг риби, у тому числі червонокнижної  15 кг марени, вирезубів, а також 16 сомів.

"Він брав усе, навіть верховодку, пічкурів. Навіть з моральної точки зору це неприпустимо",  наголосив інспектор.

В.о. начальника обласної рибоохорони Василь Жовнірович підтвердив: інформація про те, що священик виловлює рибу електровудкою на продаж, відомству була відома.

"Правопорушення  кримінальне. Воно резонансне, тому що нечасто попадаються такі браконьєри. Менші масштаби бувають раз-два у рік. А такі – вперше. У нас була інформація з різних джерел, що такий чоловік займається електровудкою, – розповів Жовнірович. – Але коли ми приїжджали, його або вже не було, або ж він приходив іншого дня. Він ходив у різні години. Але інформація про ловлю заради продажу була…"

Журналісти намагалися отримати коментар у самого затриманого браконьєра – 49-річного отця Миколи Пригодського. Однак він сам до телефону не підходив, трубку брали і відповідали інші люди.

Натомість про отця розповіла сільський голова Побережжя, де він служив парохом упродовж 20 років, Леся Іванків.

"Він у нашому селі зараз не має нічого, але служив тут ще три роки тому. Він завжди цим займався. Це всі знають від 2001 року, коли його зловили вперше. У нас у селі, крім нього, багато людей цим займаються. Дав би Бог, щоб вони так само за це відповідали", – розказала Леся Іванків.

Війт виступила проти браконьєрства. Але, за її словами, частина людей у селі підтримувала священика.

"А вони всі були наближеними до священика… Коли ми змінили штат сільради, ці люди ополчилися. Я пішла на прийом до владики Війтишина і розповіла про це все… Священик сам написав заяву і пішов, але розпустили чутки, що це я його вигнала. Він сказав: "я йду", і ніхто не став заперечувати… Але браконьєри як були, так і є. Це частина місцевих жителів. Ті, що цим займаються, – за. А ті, що не займаються, – проти. Але я готова надати всю інформацію", відверта голова сільради Побережжя.

Пані Леся пояснила, що та частина людей, які працювали біля священика-порушника, жили за рахунок незаконного промислу.

"А тут прийшла я… Але я буду йти до кінця. Я вже дзвонила начальнику екології і казала: "Якщо ви закриєте цю справу, то вам буде гріш ціна". Бо так не може бути, – продовжує Леся Іванків. – Я не можу зрозуміти, тим паче у таких розмірах. Самі жителі села казали, що він робить, де і скільки. Я не хочу, щоб когось судили. Він – афганець, воював… Але людина повинна залишити це заняття. Так не має бути".

КУРС звертався по коментар у цій ситуації до прес-секретаря Івано-Франківсьокї архієпархії УГКЦ отця Юрія Трухана. Той повідомив, що всі священики підпорядковані владиці Війтишину і що за існуючим у Церкві порядком для розгляду справи священика-браконьєра мусить бути письмове звернення парафіян або повідомлення офіційних органів. Такого до канцелярії не надходило.

Кримінальне провадження за фактом браконьєрства отця Пригодського порушене за ст. 249 Кримінального Кодексу України  незаконне заняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом. Справу кваліфікували за ч. 1 цієї статті, що передбачає штраф у розмірі до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на термін до трьох років з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього здобутого. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: