fbpx

У "Бастіоні" відкрили "абстрактний цинізм" Джички. ФОТО

Культура 18:15, 11.11, 2018

Франківський художник Микола Джичка виклав на експозицію у галереї Арт-на-Мур, що у "Бастіоні", 13 картин.

Експозиція "Абстрактний цинізм" демонструє Джичку нового, хоч у ній є робота 2013 року. "Тоді починалися творчі експерименти", – каже художник. 

Творчі експерименти, що їх представив на огляд Микола Джичка, можна умовно розділити на брутальний реалізм і абстракції. Тринадцять картин, більшість з яких створені у 2018 році, поділені просторово і тематично. 

Триптих "Пластика для скумбрії", де натурницями є відомі франківчанки, відверто цинічний.

1

Тоді як "Хрест емоцій", "Дім-дзвін" та інші – цілком абстрактні. Чотири з них художник створив у співпраці з донькою Катериною. 

2

Дівчинці 9 років, і вона, за словами батька, "малює сама", з власного бажання, а не з наслідування. Це дає змогу батькові влаштовувати експериментальні творчі взаємодії, частина з яких стає спільними картинами. 

Для Миколи Джички-художника показовою в контексті цієї співпраці є спільна з донькою робота "Хрест емоцій". 

3

Це колаж зі смайликів, втілення емоцій маленької людини в соцмережах. "Наше теперішнє життя стало надто віртуальним,  каже Джичка.  Ми все більше переходимо у віртуальний простір і, користуючись його елементами, правилами, перебуваючи в його рамках, стаємо "ми не ми". Я розмовляв з донькою про це і пояснював їй сенс емоджі, коли треба вибирати з того, що пропонують, коли емоції перестають бути справжніми і багатоликими, а є загнані в усталені мордочки. Вона захотіла висловитися в такий спосіб, що малювала і клеїла смайлики".
 
На думку художника, у віртуалізації ми втратили справжність. А "Хрест емоцій"  це дуже відверта картина про емоції людини, тут вони справжні. І загалом це картина про справжність у мережах, пояснив Джичка, перевірка  наскільки "ти є ти". 
 
Художник малює з донькою, бо хоче, "щоби вона мислила" – щоби вчилася порівнювати і зіставляти кольори і форми, емоції і щирість, щоби виформовувала свою думку і могла її відстояти. "Це своєрідна гра, яка буде тривати впродовж усього життя", – посміхається Джичка. 
 
Всім, хто цінує таку гру, виставка сподобається. Можна приходити з дітьми. 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: