fbpx

У Богородчанах громада Петра і Павла без священика перейшла до ПЦУ. ФОТО

Суспільство 16:40, 03.02, 2019

Сьогодні таке рішення більшістю голосів ухвалили на парафіяльних зборах громади, які відбулися у Богородчанському палаці культури.

Парафіяльні збори у Палаці культури Богородчан скликали з питання зміни конфесійної юрисдикції релігійної громади святих апостолів Петра і Павла. Громада, що належала до УПЦ Московського патріархату, висловила намір перейти до ПЦУ. 

На збори зїхалися близько двох десятків священиків УПЦ МП з усієї області, розповів КУРСу учасник зустрічі, депутат Богородчанської районної ради, голова "гуманітарної" комісії райради Тарас Глодан. 

"Очевидно, їм треба було зробити картинку і зафіксувати її на відео. З священиками зайшли їхні камери, їхні ЗМІ. Представники московської церкви не були налаштовані на конструктивну розмову. Вони зробили заяву, що ці збори не можуть бути легітимними, оскільки їх має проводити священик – ну, напевно, такі закони в УПЦ МП. Після чого всі разом із отцем Володимиром Шуваром залишили залу. Отець покинув збори і свою громаду", – повідомив депутат.

Всі, хто залишився в залі, а це була більшість громади св. Петра і Павла, проголосували за зміну юрисдикції і перехід до ПЦУ. Рішення прийняли одноголосно.

"Процес незворотній  громада зробила свій вибір. За законом досить двох третин голосів, щоби рішення було легітимним. В залі залишилося більше двох третин парафіян. Шувара підтримують одиниці, хай би там що не показувала УПЦ МП", – додав Тарас Глодан. 

За його словами, подальші дії громади  подання рішення зборів і реєстрація нової громади ПЦУ. Цим займеться ініціативна група, яка була затверджена на парафіяльних зборах. 

Що стосується парафіяльного храму святих апостолів Петра і Павла, а це колишній костел, то він наразі зачинений  опечатаний і знаходиться під охороною. 

Нагадаємо, в 2017 році районна рада не продовжила УПЦ МП оренду культової споруди, яка є пам'яткою архітектури державного значення. Тоді представники церкви відмовилися передавати культуву споруду громаді. 

"Зараз храм належить богородчанській громаді. Його долю після реєстрації громади св. Петра і Павла в ПЦУ визначить районна рада",  підсумував Тарас Глодан.  

КУРС писав, що Миколаєво-Успенський собор у Коломиї перейшов до ПЦУ. 

В УПЦ МП покарали чотирьох священиків з Коломиї, які перейшли до ПЦУ

Фото – Юрій Надольський

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: