fbpx

У дитячій лікарні Франківська, яка є пам'яткою, демонтують оригінальні історичні двері. ФОТО

Суспільство 20:08, 30.11, 2018

Управління капітального будівництва Івано-Франківського міськвиконкому оголосило тендер на ремонт інфекційного відділення в дитячій міській лікарні на Чорновола, 44. Ремонт передбачає заміну дерев'яних вікон на пластикові та демонтаж історичних дверей.

Про це в мережі повідомив франківець Василь Шустов.

"УКБ оголосило тендер на ремонт інфекційного відділення на Чорновола, 44. Хороша справа. Але, на жаль, демонтажу підлягають шикарні історичні двері, чи можна їх зберегти?" – ставить він питання у групі "Франківськ Який Треба Берегти".  

Питання доречне, зважаючи на те, що будівля на Чорновола, 44 є пам’яткою архітектури поч. XX ст. 

В коментарях франківці зійшлися в думці, що такі двері потрібно зберегти. Запропонували передати їх до якогось музею. 

"Ніяких замін чи передавання в музей! Там, де стоять, – там і мають залишитись! За свій довгий вік будівля пережила стільки режимів, воєн, влад – і ніхто не наважився ті двері знімати, і зараз вони теж мають лишитись на свому історичному місці, щоб їх побачили наші нащадки!" – відреагувала активістка, координаторка міської ініціативи "Франківськ Який Треба Берегти" Марія Козакевич. 

Козакевич звернулася до мера Руслана Марцінківа, щоби він пояснив УКБ і особливо начальнику управління, що згідно із законодавтвом України будь-які ремонтні роботи в пам'ятках архітектури (а Чорновола, 44 – це пам'ятка архітектури) мають проходити за узгодженням відділу охорони культурної спадщини з департаменту архітектури.

"Всі архітектурні елементи (внутрішня столярка – міжкімнатні двері, паркет, плитка, пічки та ін.) мають історичну цінність, і замінювати їх на низькопробний пластик і грес – це нищення міської історії, спадщини і недотримання законів нашої держави!" – наголосила активістка. 

Проблему ще рік тому порушила одна з мам, чия дитина лікувалася в інфекційному відділі міської лікарні. Як пише Іра Савчак-Дармограй, вона "досліджувала" давні предмети інтер'єру – фотографувала, цікавилася їх історією.

"Вікна вже поміняні, обіцяють ще новий ремонт (не знати, що буде з дверима), а ''старші'' медсестри казали, що ''якби ви бачили, які тут були меблі і дзеркала красивенні, але ''розібрали'' хтось…" – пише жінка. 

Представниця лікарні пообіцяла в коментарях, що головний лікар міської дитячої лікарні дасть відповідь на поставлене запитання. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: