fbpx

У франківській 110-літній пам'ятці показово реставрують автентичні двері. ФОТО

Наша історія 10:11, 08.12, 2016

Проект реалізує ініціатива "ФранківськЯкийТребаБерегти" за грантової підтримки Urban Space 100.

"Ранок починається в столярній майстерні! А чому? А тому, що #ФранківськЯкийТребаБерегти реставрує перші двері. Робоча нарада з столярами, ковалями і майстром вітражів. Ці двері знаходяться в пам'ятці архітектури, якій в цьому році виповнюється 110 років, уявляєте? Будемо старатись завершити всі роботи ще до Нового року, щоб встигнути символічно зробити будинку-старожилу подарунок до поважного ювілею", – написала на своїй сторінці у Фейсбук ініціаторка руху за збереження давнього Франківська-Станиславова Марія Козакевич. 

Ініціатива "ФранківськЯкийТребаБерегти" була започаткована цього року, щоб привернути увагу іванофранківців до питання збереження історичної архітектурної спадщини нашого міста. Саме тому в інтернеті регулярно з’являються фотографії та історії про наше місто, його архітектуру та фото окремих елементів – старовинних дверей, вікон, плитки, ліпнини, кованих сходів, розповідає Марія. Від обізнаності мешканців міста про важливість збереження архітектурної та історичної спадщини безпосередньо залежить те, наскільки франківці бережуть свій спадок, впевнена вона. 

Читайте: У мережі розпочався марафон ‪"‎Франківськ Який Треба Берегти‬"

Нагадаємо, в рамках ініціативи спільно з КУРСом у соцмережі відбувався флешмоб. У ньому взяли участь близько 40 відомих франківчан – їхні фото на фоні старовинних дверей розміщувались на сторінці КУРСу у Фейсбук, потрібно було вгадати адресу будинку, переможці конкурсу отримали призи.

Практичним кроком ініціативи #ФранківськЯкийТребаБерегти є реставрація старовинних дверей у Франківську. 

Двері, якими заопікувалася ініціатива, знаходяться в пам’ятці архітектури місцевого значення – номер у реєстрі 342-іф, архітектор Адольф Ріттер на замовлення банкіра Нафталі Рогатина, стиль сецесія.

"Будинок збудований у 1906 році, відповідно у цьому році йому виповниться 110 років. Дуже символічно, що оновлені двері можуть стати чудовим подарунком до такого поважного ювілею пам’ятки і окрасою вулиці Леся Курбаса, 5, яка знаходиться у самому центрі історичного середмістя. Це покаже гарний приклад для наслідування", – розповідає Марія Козакевич.

Ідея та процес реставрації об’єднали команду професійних майстрів – це столярі, ковалі, майстер вітражів, дизайнери, – які люблять своє місто і хочуть зберегти його для нащадків.

Фінансування отримали від соціально відповідального підприємця, який має в цьому будинку заклад харчування, та за грантом "Урбан 100".

Також подана заявка на грант від "DreamActions" на реставрацію ще двох дверей, сподіваємось отримати фінансування і від цього гранту.

Вартість проекту та всіх реставраційних робіт – від ковки до відтворення автентичних вітражів у дверях пам'ятки – 36 тисяч гривень. 

До ініціативи можна приєднатися у групі в соцмережі Фейсбук.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: