fbpx

У франківській пам'ятці архітектури національного значення зроблять "заклад споживання пива". ДОКУМЕНТ

Суспільство 20:04, 04.09, 2016

Депутату облради Сергію Адамовичу прийшла відповідь від Міністерства культури на звернення, в якому депутат просить вжити заходів щодо збереження національної пам'ятки культурної спадщини – солодового цеху Пивоварного заводу, що на вулиці Новгородській.

Відповідь міністерства Сергій Адамович опублікував у мережі Фейсбук.

"Ще одна відповідь з Міністерства культури щодо долі солодового цеху", – написав він.

 

1

КУРС писав, що начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківської ОДА Андрій Давидюк показав, як виглядатимуть фасади реставрованого Солодового цеху пивоварні – архітектурної пам'ятки національного значення.

Сергій Адамович, який входить до ініціативної групи зі збереження пам'ятки, наголосив, що лист управління культури ОДА пішов до Мінкульту після того, як активісти влаштували прес-конференцію з приводу невизначеного становища і загрозливого стану Солодового цеху. 

Проблема в тому, вважає архітектор та ще один учасник ініціативної групи Ігор Панчишин, що на різних рівнях говориться не про повноцінну реставрацію, як мало би бути із пам'яткою національного значення, а про реконструкцію, ревіталізацію та інші способи пристосування споруди до сучасних потреб, що дозволяє уникнути власнику пам’ятки цілого комплексу обов’язкових витрат. 

"Останній власник методично руйнував культурне середовище на охоронній території комплексу броварні, – каже Панчишин. – Внаслідок чого було знищено 4 метри культурного шару, розібрано залишки архітектурних конструкцій, які можна було також зберегти і реставрувати. Йдеться про планомірне знищення пам’ятки, і не однієї – солодового цеху, а всього фортечного валу разом із конструкціями. Зараз це може стати вже безповоротним".

Орендар території з пам'яткою Костянтин Бородайко повідомив, що має намір реставрувати будівлю. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: