fbpx

У Франківському геріатричному пансіонаті закладуть виноградник і поселять овець. ВІДЕО

Суспільство 19:43, 09.10, 2018

Адміністрація будинку для постійного проживання літніх людей у Івано-Франківську модернізує заклад.

Нагадаємо, Франківський геріатричний пансіонат оголосив про пошук волонтерів, які би щотижня приходили – щоби поспілкуватися і погуляти з літніми людьми. 

Та це, як виявилося, не всі зміни у закладі, які сталися зі зміною його керівництва. Франківчани, "госпітальєри" Аліса Котик (Наталя Долик) та Андрій Долик побували у закладі і поділилися побаченим. 

"Чесно признаюся, що, їдучи до геріатричного пансіонату, налаштовувала себе на щось погане і вмовляла себе не плакати. Стереотип, що подібні заклади в жахливому стані і їх мешканці – це заручники злої долі, існує ще з часів союзу, жахи про подібні заклади частенько показують у різних програмах… Але стереотип розвалився. 

В цьому великому домі живуть люди, яким пощастило менше, ніж вам з нами, але це теплий і затишний прихисток для майже 200 людей. Серед них є і поважного віку, і молодші мешканці, різні діагнози, різні долі. Дехто не дуже добре розуміє, що діється в світі, хтось не уміє рахувати гроші і зовсім не має матеріальних цінностей, але усі без винятку мають великі світлі душі. Кожна людина – великий світ", – пише Аліса.

Експромт-екскурсію провів нещодавно призначений директор пансіонату Віталій Яворський. За його словами, у саду перш за все запланували зробити виноградник.

"Для цього потрібно додаткову силу залучати, бо важку фізичну роботу наші не осилять, але в подальшому, хто може, буде з задоволенням допомагати. Шукаю волонтерів. Дуже потрібен ландшафтний дизайнер! Величезна територія, і є багато ідей. Як-от реабілітаційна "полоса перешкод" (нескладна прогулянкова доріжка, але з певним фізичним навантаженням)", – розповів Яворський.

У загороді на території пансіонату живуть кури і качки. Мешканці будинку, хто має бажання, приходить допомагати. По весні в планах поселити там ще й овечок. "Чудова терапія і додаткове заняття", – каже директор пансіонату.

Багато котів, чистих і ситих. Вони собі пообирали своїх власників і з ними гуляють. Один кіт все сидить на спині у "свого". "Битий небитого везе", – сміється дідусь.

1

В їдальні дуже чистенько і є невелика сцена, де можна щось демонструвати мешканцям на радість. "Дивіться, всі тарілки пусті! Значить, смачно моїм бабусям, але не вистачає фруктів, солодощів", – коментує гостям Віталій Яворський.

Він розповідає, що планують взятися за ремонт кімнат. "Шукаємо дизайнера, який би запропонував декілька варіантів, має бути затишно, зі смаком. Ну щоб "як удома", – налаштований адміністратор.

У кабінеті директора, зізнається Аулісі Котик, вона все-таки не стримала сліз.

"Він дав мені прочитати вірші однієї з мешканок. Так проникливо, так тужливо про життя і очікування смерті, так щемливо про родину…

Тут, зовсім поруч, у своєму замкнутому світі живуть прекрасні люди, у яких є і належний догляд, і чудовий персонал, який допомагає пацієнтам, і новий директор, який є гарним господарем, але не вистачає найголовнішого – спілкування ззовні. Вони щиро тішаться гостям, навіть півгодинки поговорити – і це вже ціле свято! Їм не потрібне наше співчуття, кожному потрібна людська увага, символічні подарунки і трошки тепла, особливо коли рідні відмовилися через якісь вади чи обставини від людини", – ділиться волонтерка.

 

"Якщо хтось має можливість допомогти, ідеї, як зробити життя мешканців цього пансіонату приємнішим, прошу, не соромтесь, запропонуйте!" – звернулася вона до спільноти в мережі. 

КУРСу Віталій Яворський повідомив, що перший крок до появи виноградника у геріатричному пансіонаті вже зроблений. Клуб "Виноградарі Прикарпаття" відгукнувся на прохання і допоможе саджанцями. Також фахівці-практики заопікуються лозою – будуть доглядати та обрізати виноградник. 

"Зараз готуємо ями, шпалери та закладку в ями. Навесні члени Клубу пообіцяли благодійно надати саджанці та здійснювати шефський нагляд", – каже директор.

А посадити виноград у геріатричному пансіонаті допоможуть ветерани АТО.  

Фото – Аліса Котик. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: