fbpx

У Франківську пікетували прокуратуру: активісти вимагали чесного розслідування резонансних справ. ФОТО

Суспільство 16:45, 05.01, 2018

Прикарпатські активісти влаштували під "Будинком правосуддя" у Франківську символічну акцію "Заникана справедливість". Йшлося про голосні кримінальні провадження, які були порушені у місті та в області від 2014 року і за якими слідство затягують правоохоронці або ж відкладають рішення суди.

Приводом до протесту стало бажання учасників акції, що з'їхалися до Івано-Франківська з багатьох міст та сіл Прикарпаття, продемонструвати солідарність з вимогами пікетувальників в Києві розслідувати вбивство правозахисниці Ірини Ноздровської. Але домінувала усе ж місцева тема – активісти вимагали довести до кінця розслідування та оприлюднити результати розгляду в судах резонансних кримінальних і корупційних справ, які сталися на Франківщині.

Навели в приклад більш як десяток справ, які "застрягли" у поліції, в прокуратурі та в судах.

Учасники протесту коротко розповіли про суть кожної справи та етап, на якому вона затрималася. Щоби продемонструвати бездіяльність правоохоронної та судової системи, влаштували інсценізацію – папки з умовними справами ховали "під сукно" та "в шухляду".

1

Номери справ, які вказали на папках, відповідають дійсності, повідомила учасниця протесту Тетяна Пришляк.

"На жаль, ми вимушені констатувати, що в нас залишається тільки такий метод публічного тиску, метод публічної непокори і висвітлення проблеми у ЗМІ. Ті справи, які сьогодні прогнилі судова і правоохоронна системи відкладають у довгу шухляду, є реальними.

Люди приходять до нас і скаржаться. Громадські активісти роками добиваються справедливості. Вони через свою правдолюбність втрачають здоров’я і життя. Також журналісти роками розслідують, роблять матеріали і обурюються тим, що антигерої нашого суспільства не покарані і залишаються при своїх посадах. Їм судом виносять штраф, який в кілька разів менший хабара, який вони беруть.

В такій державі ми жити не хочемо, не можемо і не маємо права. Ми повинні жити в державі, де відбулась Революція Гідності, є верховенство права і закону",  говорить координатор Івано-Франківської обласної організації партії РНС Тетяна Пришляк.

Серед справ, про які сьогодні нагадали активісти,  справа Тетяни Михайлової, яка навесні в Крихівцях збила трьох людей і намагається уникнути відповідальності в суді.

Справа про побиття двома невідомими наприкінці 2013 року організатора Євромайдану в Івано-Франківську Максима Кицюка. На цей час розслідування справи з невідомих причин не проводиться.

Справа головного земельника області Руслана Копчі, затриманого в кабінеті з хабарем у 24 тис. доларів та 50 тис. грн. 

Справа про незаконне застосування гербіцидів та інших хімікатів на полях ТзОВ "Оскар АГРО".

Кримінальна справа за самоуправство керівництва Надвірнянського ринку, яке притісняло місцевих підприємців. Та справа про шахраювання з квартирами у новобудові в Надвірній – забудовник з порушеннями звів два додаткових поверхи у багатоквартирному будинку, квартири на них були продані по кілька разів.

Справу про смертельну ДТП за участю секретаря Коломийської міськради Любомира Жупанського представив Віталій Мерінов.

2

"Посадовець на пішохідному переході збив на смерть двох мешканців Отинії. Говоримо про це зараз, щоби привернути до цього випадку увагу громадськості, щоби відбулося справедливе розслідування і винуватець був покараний",  сказав депутат Івано-Франківської міської ради від партії УКРОП Віталій Мерінов.

За його словами, громадський тиск та публічність допоможуть добитися справедливості, оскільки правоохоронні органи і прокуратура змушені будуть реагувати – як і під час Революції Гідності.

Віталія Мерінова підтримав Олександр Соколовський, голова правління громадської спілки "Громадське об'єднання Калущини учасників бойових дій (АТО) на сході України ім. Шухевича".

"За останній рік таких випадків, які свідчать про деградацію судової та правоохоронної системи тільки більшає. Ми не готові миритися із таким станом справ. Ми хочемо жити  у правовій незалежній Україні. Тому звертаємося до свідомої громадськості Івано-Франківської області не бути байдужими та не стояти осторонь негативних процесів, які творяться у нашій воюючій державі",  Олександр Соколовський зачитав звернення від атовців Калущини.

Активісти обіцяють: на цьому протест не завершиться. Надалі здійснюватимуть громадський моніторинг діяльності судів і прокуратури у розслідуванні кримінальних і корупційних справ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: