fbpx

Галерея, майстерні, дитячий коворкінг: у Франківську на заводі "Промприлад" відкрили публічний простір

Суспільство 20:44, 05.03, 2018

Із 6 березня проект "Промприлад. Реновація" працює у тестовому режимі – реконструкція третього поверху недіючого заводу відкрила двері для освітніх, економічних, культурних та урбаністичних проектів і офісів.

Пілотна частина проекту "Промприлад. Реновація" – це третій поверх центрального корпусу, що фасадом виходить на вулицю Сахарова у Франківську. Вхід – з вулиці, догори металевими сходами. До колишнього цеху, який вже став реноваційним простором, ведуть вказівники. Пахне свіжою штукатуркою і деревом. Простір розділений скляними стінами й перегородками. Хай-тек розбавлений світлом – сонце заливає бетон золотом. На поверсі – 16 локацій.

Вже працюють конференц-зала та галерея сучасного мистецтва. На кількох дверях таблички, які повідомляють, що тут іще розгорнуть упродовж березня – майстерня "Шуфля", дитячий коворкінг "Дрібнота", відкрита бібліотека, офіс управління інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради.

В галереї відкрита виставка "Супернова". Колажі обігрують тему "Промприладу" – метафорично про космос, який відкривається, коли загорається нова зірка. Експозицію супроводжує розповідь про історію заводу. "Усвідомлення змін є запорукою якісного переходу від одного стану до іншого", – пояснює концепцію куратор освітньої та "культурної" частини пілотного проекту, голова правління ГО "Інша освіта" Ольга Дятел.

Разом із Ольгою презентували пілотний проект "Промприлад. Реновація" автор ідеї, керівник платформи "Тепле місто" Юрій Филюк, заступник міського голови Івано-Франківська Богдан Білик та оператор відкритої майстерні "Шуфля", керівник освітнього проекту "Дрібнота" Наталія Найда.

Нагадаємо, до переосмислення призначення промислової території заводу в центрі Франківська "Тепле місто" узялося два роки тому. В результаті виник проект "Промприлад. Реновація". Роботи з реконструкції третього поверху заводу тривали дев’ять місяців. Дизайн простору виконали архітектурне бюро "Зотов і К" та архітектор Анна Пашинська.

"Пілотний проект на площі 1800 кв. м запрацює у тестовому режимі з завтрашнього дня, 6 березня, і впродовж місяця буде наповнюватися різними функціями. Найближчим часом тут відкриється кафе, арт-майстерня та танцювальна школа. Це частина більш масштабної ініціативи, що передбачає створення на базі заводу сучасного інноваційного центру. В ньому перетнуться чотири основні напрямки розвитку регіону: неформальна освіта, сучасне мистецтво, урбаністика та нова, не пострадянська, економіка", – розповів Юрій Филюк.

Проект з перетворення промислової території "Промприладу" має на меті сформувати креативний потенціал для динамічного розвитку міста – своєрідного "прориву" Франківська в названих чотирьох напрямках, зазначив Филюк.  

В підсумку на пілотному поверсі розташуються крафтові майстерні, коворкінги, офіси інноваційних та ІТ-компаній, урбан-лабораторія, мультимедіа-лаб, кіноцентр, освітні програми. Важливо, що простір буде відкритим для всіх франківців – як у плані відвідування, так і участі.

Наступним етапом у реалізації реноваційного проекту стане "Fab Lab".

"Дуже хочемо відкрити велику технологічну лабораторію, в якій би було сучасне обладнання, де можна було би створювати різні нові продукти – від меблів до робототехніки. Зараз ми взяли в оренду у заводу ще 700 кв. м у парасольковому цеху. Там з другої половини весни починаємо створення "Fab Lab" – відкритої майстерні для реалізації ідей. Вона якраз і міститиме зону майстерень із обладнанням для роботи з деревом, металом, 3-Д принтерами, швейну майстерню та навчальну зону", – розповів про найближчі плани Юрій Филюк.

"Щоби втілити більший формат, треба спочатку пропрацювати менший. Реновація передбачає передовсім зміну змісту. Колись "Промприлад" уважався "кузнею кадрів", підприємством, яке було візиткою Івано-Франківська. Для нас було логічно продовжити і розвивати цю тему", – зазначила співорганізаторка проекту Ольга Дятел.

Йдеться не так про матеріальне виробництво, як про ідеї та їх реалізацію в контексті глобальної економіки. Відтак напрям сучасної освіти передбачає ІТ-школи, бізнес-інкубатори, професійне навчання – як-от школа промислового дизайну чи кулінарна школа, та нові майстерні, де ідею випробують і доведуть до практичного втілення. Культурні та мистецькі події покликані "підтримувати вогонь" публічного простору.

КУРС писав, що 10 березня на "Промприладі" відбудеться "Енеїда" за участю Юрія Андруховича.

Офіс управління інвестиційної політики Івано-Франківська, що найближчим часом переїде на "Промприлад", працюватиме у напрямку нової економіки, повідомив заступник міського голови Богдан Білик.

"Важлива економічна складова проекту – створення на заводі "Промприлад", відомому у 1980-2000 роках своїми виробничими традиціями та ІТ-новаціями, території нового економічного розвитку. Тут зародиться багато цікавого бізнесу, необхідного місту. Франківську потрібні нові малі бізнеси, на які ми зараз робимо основну ставку. Ми переглянули інвестиційні пріоритети і включили цей проект у Стратегію розвитку Івано-Франківська на наступні п’ять років. Конференції, семінари, інші заходи для розвитку приватної ініціативи, реалізовані в просторі "Промприладу", отримають підтримку з міського бюджету", – поінформував він.

Міська влада розглядає проведення на "Промприладі" щорічного міжнародного інвестиційного форуму.

Міжнародних інвесторів уже зацікавила діяльність франківського бренду "Шуфля".

Минулого року майстерня пройшла конкурс і увійшла з-поміж 300 до десятки українських підприємств, які отримали підтримку для виходу зі своїми продуктами на ринок Канади.

"Ми вже маємо пропозиції, запрошення на виставки і бізнес-форуми, – розповіла Наталія Найда. – "Шуфля" створює одяг, і на ньому буде написано: "Зроблено в Івано-Франківську" – для мене це принциповий момент. Стратегія нашої компанії – повний цикл: від виготовлення тканин до розробки і пошиття одягу. Теперішня майстерня на території пілотного проекту в майбутньому має залишитися експериментальним цехом, а виробництво плануємо розширити за рахунок наступного пристосування цехів "Промприладу". Продукція буде продаватися в Україні і частково відправлятися на експорт. Це означає створення робочих місць та повернення інтелекту до Франківська. Таким ми бачимо в місті розвиток легкої промисловості".

Проект "Промприлад. Реновація" втілює консорціум партнерських організацій – "Тепле місто", "Інша освіта", "МітОст" і "ПАКТ Україна".

Серед партнерів проекту – громадські організації "CANactions»" "Garage Gang", Міжнародний фонд "Відродження", дослідницький інститут SRI International, Фонд ім. Роберта Боша, BMW Foundation, Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ, юридична компанія Moris Group, Агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку SIDA та інші.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: