fbpx

У Франківську не виявлено жодного закладу харчування, де б дозволяли курити

Суспільство 19:20, 18.12, 2014

Український Центр контролю над тютюном, ГО "Інститут Медіа Права" та коаліція "За вільну від тютюнового диму Україну" впродовж листопада цього року провели моніторинг 925 кафе, барів і ресторанів у 19 обласних центрах України.

В Івано-Франківську борці з курінням відвідали 36 закладів громадського харчування і виявили, що в жодному кафе, барі чи ресторані не дозволяють курити й на столах не стоять попільнички. Натомість минулого року активісти перевірили 34 заклади і куріння виявлено в 4 ресторанах (12%). Якщо порівнювати законослухняність франківських ресторанів із іншими обласними центрами, то за кількістю порушень місто входить у п’ятірку найбільш законослухняних міст України, пише ГК.

За результатами дослідження, найретельніше закону дотримуються в Івано-Франківську, Тернополі, Херсоні, Чернігові. У цих містах взагалі не виявлено фактів куріння або ж рівень порушень непомітний. А найбільшими порушниками виявилися Київ (факти куріння в 24% закладах), Харків (23%), Чернівці (20%), Одеса (17%) і Суми (16%).

За даними всеукраїнського моніторингу, 89% відвіданих громадськими активістами закладів вільні від тютюнового диму і дотримуються законодавства. У порівнянні з моніторингом 2013 р. цьогорічний  результат гірший. За словами голови правління ГО "Життя", керівника проекту "Центр контролю над тютюном" Андрія Скіпальського, збільшення ресторанів, в яких дозволяють курити, відбувається через тотальну заборону державним контролюючим органам здійснювати перевірки на звернення споживачів у випадку порушення їхніх прав. "У такій ситуації отримані дані вважаємо позитивними. Водночас, як і слід було очікувати, цей результат виявився гіршим у порівнянні з попереднім періодом 2013 р., коли рівень виконання був на 2% вищим та становив 91%", – зазначив пан Скіпальський. Нагадаємо, що подібна заборона впроваджена постановою Кабінету Міністрів України № 408 від 13 вересня 2014 р.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: