fbpx

У Франківську нищать ботанічну пам'ятку природи

Суспільство 18:26, 15.03, 2015

Невідомі познущалися зі 150-літнього дуба, який має статус "ботанічна пам'ятка природи місцевого значення" в Івано-Франківську.

Фотографії дуба з обдертим стовбуром і поламаним гіллям виклав у Фейсбук франківський художник і журналіст Ігор Роп'яник. 

"Один з небагатьох… Ріг вулиць Кобилянської – Маланюка",  лаконічний Ігор Роп'яник. 

Всього 5 дерев Івано-Франківська визнані ботанічними пам’ятками природи. Це зафіксовано у Департаменті ЖКГ міськвиконкому. Дві пам’ятки розташовані на приватній території. Зокрема, на вул. Маланюка, 25 росте віковий дуб. А на вул. Княгинин, 44, на території спирто-горілчаного об’єднання, ростуть два буки пурпуролистні.

Ще троє дерев-пам’яток ростуть на території колишніх ЖЕО 4, 2 і 6. На Гнатюка, 4 височіє дуб віковий, на Василіанок, 54 – рідкісне реліктове дерево гінкго дволопатеве. І на території ЖЕО 4 є ботанічна пам’ятка природи – найстаріше дерево міста – дуб звичайний.

У кожного реліктового дерева є спеціальний документ – охоронне зобов’язання.

Біля дерев-пам’яток заборонено споруджувати будівлі, облаштовувати впритул малі архітектурні форми, не можна нищити гілля, обривати листя. Вони усі мають огорожу по периметру дерева, на якій розміщена металева табличка, де чітко вказано, що це пам’ятка природоохоронного значення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: