fbpx

У Франківську обговорили перспективи розвитку ІТ-сектору

Суспільство 14:20, 11.11, 2016

Сьогодні в Івано-Франківську урочисто відкрили новий офіс ІТ-компанії "ELEKS". З цієї нагоди відбулася відкрита дискусія на тему "Перспективи розвитку IT-сектору в Івано-Франківську та в Україні загалом".

"Всі знають, що таке ІТ. Це багато розумних людей. Для того, щоб ми могли рости, нам треба, щоб вузи добре працювали, щоб помагали, щоб інфраструктура працювала, щоб літаки літали. А тоді ми зможемо тут зробити все дуже кльово", – зазначив на відкритті генеральний директор ELEKS Руслан Захарченко.

Зазначимо, в Івано-Франківську сьогодні є понад 20 компаній розробників програмних продуктів і понад 2000 фахівців. Середній розмір зарплат – 1500$.

Керівник івано-франківського регіонального представництва ELEKS Наталія Мухітдінова розповіла про сьогоднішні здобутки та проблеми ІТ-галузі.

Серед здобутків ІТшників – значний вклад в економіку країни. Так, з 2012 по 2015 рік внесок індустрії у ВВП України зріс з 1,1 млрд до 2,7 млрд доларів США. Доходи банків у 2015 році досягли 1,7 млрд грн. Спеціалісти індустрії тримають в банках депозити на загальну суму близько 5,8 млрд грн. Прогнозовані до 2020 року надходження до державного бюджету складають 21 млрд грн при збереженні податкової ставки, 13 млрд грн – при збільшенні податкової ставки до 20% та 27 млрд грн  при збільшенні податкової ставки на 1% щорічно.

Наразі стримуючими факторами для розвитку галузі є нестабільна політична та економічна ситуація в Україні, розмір зарплат та розвиток ІТ-ринку у сусідніх країнах (Білорусії, Румунії, Польщі).

Стимулювати темпи розвитку української ІТ-галузі можуть такі фактори: поступове збільшення ставки оподаткування, реформа системи освіти, дотримання прав інтелектуальної власності, розвиток внутрішнього ринку споживачів ІТ-послуг, просування української ІТ-індустрії за кордоном.

Учасники дискусії зійшлися на тому, що Івано-Франківськ одне із найзручніших міст для проживання, але потрібно докладати значних зусиль, щоб місто змогло хоча би конкурувати з сусіднім Львовом чи іншими мегаполісами. До цього можуть немало докластися місцеві фахівці ІТ-галузі.

"Не секрет, що коли в Україні почалися буремні події, відбувся відтік кадрів до Польщі. Але зараз вони починають повертатися. Я не можу назвати Франківськ найпривабливішим містом для ІТшників. Нам важко конкурувати банально зі Львовом. Але це відповідальність не тільки міста, а й ІТ-спільноти. У порівннянні з харківською чи львівською ІТ-спільнотами ми виглядаємо значно молодшими. З віком це пройде. Можна чекати, поки пройдуть роки, а можна спробувати охопити різними навчальними, розвиваючими професійними програмами більшу кількість людей",  зазначила Мухітдінова.

Участь у дискусії взяли і представники місцевої влади. Зокрема, міський голова Руслан Марцінків нагадав про те, що Франківськ став одним із перших міст, де реалізується проект iHub, який планується запустити у квітні 2017 року, та пообіцяв, що підтримуватиме усі починання у сфері ІТ-технологій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: