fbpx

У Франківську оголосили "Битву районів". ФОТО

Суспільство 19:46, 01.08, 2017

В Івано-Франківську оголосили про старт соціального культурно-освітнього проекту з виробництва документального кіно "Битва районів".

Проект триватиме 5 місяців. Результатом проекту стануть 5 короткометражних документальних фільмів про життя (події, місця, людей) п’яти мікрорайонів м. Івано-Франківськ.

Продюсер ГО "Кінороби" Сергій Караванець зазначив, що останнім часом на рівні держави є чимало позитивних змін у напрямку розвитку кіноіндустрії, зокрема і фінансування вітчизняних фільмів. В Івано-Франківську також намагаються заохочувати і зацікавлювати людей у зйомках кінострічок.

Участь у проекті безкоштовна. Не потрібно мати професійної дорогої техніки.

"Наша мета – допомогти людям навчитися розповідати документальні історії. Ми самі надихнулися зйомками документального кіно і хочемо надихнути франківчан приєднуватися",  зазначає Сергій.

Координаторка проекту Юлія Острогляд розповідає, що для участі необхідно буде зареєструватися на сайті film.if.ua, починаючи з 2 серпня до 5 вересня. У заявці потрібно буде коротко описати ідею, яку хотілось би зняти в документальному фільмі, а також коротко розповісти про себе.

В основі сюжету має бути район – це може бути історія якоїсь людини, магазину, подія чи група людей.

"Є багато контенту, через який можна відчути, чим живуть райони, що їх болить, чим цікавляться, і це все передати аудіо-візуальною мовою",  каже Сергій Караванець.

Крім створення п’яти документальних стрічок, проект "Битва районів" передбачає й освітню складову – навчальний курс з основ фільм-мейкінгу від українського режисера-документаліста, а також менторську підтримку фахівців зі створення документального кіно (продюсерів, режисерів, операторів та сценаристів) впродовж всього процесу роботи учасників проекту над зйомкою та монтажем документальних стрічок.

"Розроблена інтенсивна навчальна програма, яка включатиме в себе весь спектр, що людина мусить знати і вміти, щоб зняти документальне кіно – написання сценарію, зйомка, світло, звук і до монтажу",  зазначає Юлія Острогляд.

Ментори приїдуть до Франківська лише на навчальний курс і на презентацію кінцевих відеоробіт. В основному учасники проекту працюватимуть дистанційно.

"Це все експеримент. Майже всі кінопроекти у Франківську є авторські, і ми відштовхуємося від реальності, в якій живемо, – брак ресурсів, досвіду, людей, які вміють це робити, і нам треба фантазувати. Тому ми не знаємо, що з цього буде. Але щоб мінімізувати цю невідомість, ми залучаємо сильних людей-експертів",  пояснює Караванець.

Презентація документальних короткометражок і визначення переможця планується у листопаді. У подальшому стрічки будуть пропонуватися на кінофестивалі, а також, можливо, транслюватимуться на місцевих телеканалах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: