fbpx

Марцінків показав, якою буде розв'язка Галицького моста на Надрічній: активісти назвали недоліки. ФОТО, ВІДЕО

Економіка 18:54, 20.11, 2018

Міська влада відреагувала на відкрите звернення громадськості із критичними зауваженнями до проекту розв'язки Галицького моста і спробувала пояснити, чому не все так погано й інакше бути не може.

Для цього міський голова Руслан Марцінків запросив сьогодні на будівельний майданчик журналістів та громадських активістів, які мали змогу поспілкуватися не тільки з посадовцями міськради, а й з представниками компанії, що будує міст. 

"Я вважаю, що цей міст на часі і громаді він потрібен вже, а не через 10 чи 20 років",  почав міський голова Руслан Марцінків

Втім, у громадськості й не було намірів заперечувчати очевидні речі. Критика і пропозиції стосувалися не питання, чи потрібен міст і коли, а який саме. І чи зможе проект, який втілює влада, розвантажити транспортний потік між Пасічною і центром міста. 

Начальник Управління капітального будівництва Роман Галіпчак розповів, що наразі виконані фундаменти та зведені усі бетонні опори моста. На об’єкті вже є 40% металоконструкцій, які будуть змонтовані.

Ширина проїжджої частини моста буде 9,5 м, з однієї та іншої сторони будуть пішохідні зони з велодоріжками шириною по 2,5 м. Загальна ширина моста – 16 м 10 см. Довжина – 322 м.

Міст продовжать будувати за будь-яких погодних умов, однак при значному морозі зварювальні роботи не проводитимуть.

"Зараз ми йдемо по графіку. Ми задоволені темпами будівництва. Як Бог дасть, наступного року в нас буде міст, а у 2020 році ми по ньому поїдемо", – сказав Галіпчак.

Галіпчак запевняє, що із запропонованою розв’язкою на вулиці Надрічній транспортного колапсу не буде.

"Транспортний колапс у нас є зараз навколо кільця біля магазину "Пакко". Його раніше не було, поки не зробили кільце головним. Після того в нас вулиці Набережна і Надрічна зупинились, тому що пропускна спроможність цього кільця на вулиці Галицькій не дозволяє пропустити весь потік транспорту. Коли ми запустимо цей міст, частина автомобілів відпаде, бо їм не буде потреби їхати на старий міст", – пояснив Роман Галіпчак.

Кошторисна вартість моста, згідно з експертизою, 212 мільйонів гривень. Нагадаємо, ТОВ "Мостобудівельний загін №112" переміг на торгах з ціною 120 мільйонів гривень. Але, кажуть посадовці, після початку будівництва "виникли труднощі", тому проект довелось скоригувати та включити в нього додаткові роботи у сумі 58 мільйонів гривень.

"На сьогоднішній день 178 мільйонів вартість моста. Ми не перевищили вартість експертизи, яка була першопочатково, – 212 мільйонів. Якщо взяти першопочатковий проект на сьогоднішній день і перерахувати в діючих цінах, вартість цього моста буде десь близько 350 мільйонів", – зазначив начальник УКБ.

Чи буде зростати вартість моста у подальшому, прогнозувати ніхто не береться.

Передбачається, що протягом будівництва моста для мешканців міста будуть незручності на вулиці Надрічній, де будується дощовий колектор.

"На Надрічній немає дощівки, і це одна проблема. Ми вирішимо й інші проблеми, з якими зверталися мешканці. Тому після того ми обов’язково заасфальтуємо цю бетонку і пустимо транспорт по ній. Буде незручність, але надіємось, що підприємство буде швидко робити цю розв’язку, і нам треба буде якнашвидше ввести міст в експлуатацію… Але немає будівництва без болота, без незручностей таких. Ми розуміємо, що це тимчасово", – попередив Руслан Марцінків.

1

На обговорення прийшли громадські активісти, занепокоєні тим, якою ціною місту обійдеться запропонована у проекті моста транспортна розв’язка і чи буде вона ефективною й безпечною.

Співзасновник громадської ініціативи "Франківськ, який треба берегти" Юрій Козакевич відзначив, що нарешті між владою та громадою відбувся діалог і вдалося обмінятися думками з приводу моста, хоча це треба було робити до старту будівництва.

"Найважливішою ціною за новий міст буде те, що вулиця Надрічна, яка зараз є чотирисмуговою двосторонньою зручною ефективною дорогою, перетвориться в односторонню. Відповідно, щоб рухатися з боку старого мосту, з Набережної у бік Івасюка, треба буде їхати тепер по старій Надрічній", – пояснює активіст.

Крім того, він вважає естакади нефективними і небезпечними. 

"Ми пропонували варіант набагато зручніший, комфортніший і сучасніший – дотягнути міст до старої Надрічної і там закінчити його кільцем. Все-таки представники влади твердо просувають варіант з естакадами, які в даному випадку є неефективними і застарілими, від них однозначно в сучасних реаліях варто би відмовитись. Естакади з небезпечними крутими радіусами, з високими ухилами пасують для швидкісних автострад десь за межами міст", – розповідає Юрій Козакевич.

Про недоліки такого проекту розв'язки більше читайте тут: 

Головна будова Івано-Франківська: що не так з новим мостом на Пасічну
 

Він додає, що у запропонованому проекті є й позитивні моменти. Зокрема, транспортний коридор за заправкою та перед магазином "Пакко", куди заїжджатимуть машини з нового мосту на вулицю Промислову.

2

"Якийсь вихід влада намагається знайти і пристосувати цей завузький міст до тих зажатих реалій, в яких його вирішили будувати. Однак ціна, яку ми заплатимо як місто, окрім грошей, є надто великою", – дає оцінку будівництву Козакевич.

Активісти закликають владу поборотися за те, щоб дотягнути міст до старої Надрічної та збудувати кільце, оскільки це буде зручніше, дешевше та безпечніше.

"В нас немає земельної ділянки на це. В нас єдиний вихід – це така розв’язка. Тому що нам доведеться або переносити дамбу і звузити русло річки, або заходити на територію цвинтаря, або на приватні землі. Ми всі прекрасно розуміємо, що це проект, який рухається в нікуди. Виходячи з того, що в нас земельні ділянки, які ми можемо використати, – ми максимально їх використали", – відповів на пропозиції активістів Роман Галіпчак.

3

"Цей міст буде сучасний, класний. Ви отримаєте задоволення від того, коли він буде збудований і ви побачите його ажурність, витонченість", – обіцяє директор "Мостобудівельний загін №112" Сергій Порожнюк.

Гарантія, яку дає компанія на міст, – 25 років. Порожнюк каже, що при правильній експлуатації та догляді він може простояти 100 років і більше.

Руслан Марцінків додав, що сподівається, що громада буде спроможна побудувати ще один міст через Бистрицю в районі вулиці Берегової.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: