fbpx

У Франківську презентували фільм "Дзеркала Станіслава". ФОТО

Культура 12:34, 30.07, 2016

Мистецька резиденція 2016 завершилась у Франківську показом фільму. Вчора у гранд-кафе "Люм'єр" резиденти "Станіславського феномену" журналістка Катерина Гладка та ветеран АТО Олекса Коба презентували свою картину "Дзеркала Станіслава".

У фільмі автори вирішили перевірити, наскільки добре містяни знають історію своїх вулиць. Вперше франківців прямо запитали: "як вам працюється на місці колишньої в'язниці?"

"В нас були зйомки і в урядових структурах, і прихованою камерою. Ми  провокували різних людей на багато відповідей, але всі були дуже приязні. Навіть якщо доводилось розповідати чиновницям з антимонопольного комітету, що вони працюють на місці колишнього борделю, – вони реагували на це адекватно. Це здивувало нас, бо ні в Києві, ні в Полтаві такого не було", – розповідає Катерина Гладка.

"Дзеркала Станіслава" – не комерційний проект. Фільм йде 1 годину 15 хвилин і знятий на звичайну камеру. Тут немає складного монтажу, є проблеми зі звуком та зображенням, але головне – ідея. Катерина та Олекса розповіли у фільмі, що на місці Ратуші у XVII столітті спалили повію, пізніше там діяли опришки, а на Старозамковій з ХVII до ХIX століття була в'язниця, під руїнами якої досі зберігають підземні ходи. Відкриттям також стало те, що в будівлі з офісами за адресою вул. Незалежності, 6 був відомий міський готель-бордель "Під трьома коронами". У фільмі, крім авторів-ведучих, взяли участь рабин Мойше Лейб Колесник, який розповів про франківських євреїв, письменник Тарас Прохасько, журналіст Олег Криштопа, організатор свята ковалів Сергій Полуботько та інші.

Автори фільму пообіцяли, що скоро "Дзеркала Станіслава" можна буде переглянути на ютубі та анонсували ще один відкритий показ 31 липня. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: