fbpx

У Франківську презентували Офіс реформ та Регіональну експертну раду з децентралізації

Суспільство 15:36, 12.05, 2015

Політики, депутати та колишні посадовці Прикарпаття об'єдналися довкола проведення децентралізації на Івано-Франківщині. Супроводжуючи адмінреформу, вони мають переконати громади області у необхідності запозичення європейського досвіду.

В кожній області на завдання уряду та облдержадміністрацій створили Офіс реформ, якому делегували функції бути інформаційним посередником між тими, хто втілює реформи, і тими, кого реформують. На Івано-Франківщині Офіс реформ очолив професор Національного університету нафти й газу, доктор філософських наук, ідеолог адмінреформи на Прикарпатті Дмитро Дзвінчук.

"Якщо реформу не сприйме еліта й громадяни, це буде вже третя невдала адмінреформа в Україні", – сказав пан Дзвінчук.

Відтак Офіс реформ в Івано-Франківській області взяв на себе обов'язок пояснювати, як проходитиме децентралізація влади на місцевому рівні. За словами Дзвінчука, це те експертне середовище, яке має донести до кожного жителя Прикарпаття інформацію про позитивні зміни, які дасть реформа.

"Без цієї реформи ми не зламаємо систему пострадянської влади. А це треба зробити, щоби забезпечити створення нової системи місцевого самоврядуваня, близького до кожного громадянина",  аргументував переформатування районів голова Офісу реформ.

За його словами, Офіс реформ впродовж найближчого місяця має створити і запропонувати до обговорення перспективний план формування нових громад. В такий спосіб, щоб "на новій податковій основі віддати громадам повноваження і фінансові ресурси". Виконавши перше своє завдання, Офіс реформ має супроводжувати вже сам процес укрупнення – поки той буде тривати. "Тривалий час  рік, два, допоки кінцево сформуємо територіальні громади",  так бачить своє завдання і завдання своєї команди пан Дзвінчук.

В Офісі, окрім його голови, працюватимуть ще четверо експертів, які відповідатимуть за напрямки фінансових розрахунків доцільності об'єднання, просторове оформлення нових громад, комунікацію між ними та центром і поширення всієї цієї інформації. 

Щоби підсилити Офіс і зробити його вагомим в очах передовсім місцевих еліт, Дмитро Дзвінчук запропонував створити при ньому Регіональну експертну раду із залученням лідерів громадської думки краю. Рада, що працюватиме на громадських засадах, складатиметься з 5 співголів, кожен з яких так само буде відповідати за один з напрямків  Юрій Романюк (економічний розвиток), Степан Волковецький (просвіта), Роман Ткач (комунікація), Ігор Олійник (зв'язки з громадами) та Зіновій Шкутяк (організаційний супровід територіальної реформи).

"Дякувати Богу, що мені не пропонували нічого. Ніхто не знає, що це і як це, але рухатися кудись вже треба. Я вчитуюся в закон, але в мене так і залишається більше питань, ніж відповідей",  виступив перед експертами голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук. І висловив з цього приводу своє співчуття Дмитру Дзвінчуку. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: