fbpx

У Франківську презентували проект "Розумники" – мультимедійне навчання у початковій школі

Суспільство 20:50, 16.06, 2016

Проект має рекомендацію Міністерства освіти, але поки що реалізується як експеримент у 18 школах України.

Всеукраїнський педагогічний експеримент "Розумники" представив батькам і вчителям у Івано-Франківській католицькій школі один із його розробників, кандидат педнаук Валентин Рогоза.

Експеримент зорієнтований на найменших школярів – учнів початкової школи. За методикою, яка включає мультимедійні технології, минулий навчальний рік уже вчилися першокласники.

На цей час розроблене програмне забезпечення для продовження навчання у другому класі. В розробці також окремі предмети для старшокласників.

"Дати дітям можливість правильного використання дівайсів – нетбуків, планшетів, смартфонів, бо вони є невід’ємною частиною нашого життя. Діти розцінюють комп’ютери і гаджети не як навчальні засоби, а лише як джерело розваг  і це підставово неправильно,  пояснював Валентин Рогоза. – Але визнаємо: батьки переважно їх так самі використовують. Та навіть якщо й ні, то все одно не формують у дітей культуру використання дівайсів  тицяють телефон чи планшет дитині, щоб вона зайнялася і розв’язала їм руки. Тож навчити дитину використовувати комп’ютер і мультимедіа, щоби вчитися, – така мета експерименту". 

Залізяка сама по собі нічому не вчить, підкреслив розробник. Для цього потрібна методика і вчителі.

Методика експерименту "Розумники"  це використання мультимедіа у початковій школі для опанування навчальної програми. Йдеться про вивчення абетки, мови, математики та природознавства з допомогою спеціально розроблених ігрових програм.

Розробляла навчальні матеріали команда ІТ-фахівців спільно з науковцями та освітянами – з методистами та вчителями-практиками. Комп’ютерні програми повністю відповідають навчальним програмам Міноствіти, з якими працюють більшість українських шкіл. Відтак здобули значок "рекомендовано МОН". 

Розробники врахували особливості вікового сприйняття інформації та вимоги з гігієни зору для дітей 6-7 років. Тож комп’ютерами не замінюють учителів. Вчителі разом із учнями працюють з мультимедіа не більше 15 хвилин. Тобто в один день у такий спосіб вчать якийсь один предмет. Предмети, для вивчення яких використовують мультимедійні програми, чергують.

Виглядає це так.

1

У класі розміщена мультимедійна або інтерактивна дошка. Вона забезпечує зворотний зв’язок учителя з учнями – попросту на ній відображається екран вчительського нетбука. Нетбук вчителя та учнів "зав’язані" в одну мережу так, що вчитель у себе на компі може бачити екрани всіх учнів і контролювати виконання завдань. Педагог може в будь-який момент висвітлити на дошці результати виконання одного з учнів і проаналізувати роботу – наприклад, щоби показати всьому класу типову помилку чи якийсь оригінальний спосіб розв’язання.

Система працює з точкою доступу до вай-фай. У випадку, якщо учень вирішить відволіктися і "пірнути" в інтернет, то вчитель одразу побачить такий викрутас і заблокує роботу нетбука – на екрані в нечемнюха з’явиться колодка.

У випадку групової роботи інтерактивна дошка стає навчальною дошкою – на ній висвітлюються завдання, вирішувати які вчитель викликає дітей або по черзі, або як вважає за потрібне. Програма написана під сенсорне керування – дітки торкаються дошки пальчиками, перетягуючи цифри на екрані, укладаючи склади в спеціальні комірки та роблять багато іншого цікавого. Також можна використовувати мишку (за партами) чи указку (біля дошки).

2

Після 11-хвилинного мультимедійного заняття першачки роблять зарядку для очей. Далі урок триває за традиційною методикою.

"Програми називають "педагогічні або дидактичні ігри" – вони так і розроблені як навчальна гра, щоби поєднуватися з традиційним навчанням",  уточнює Валентин Рогоза.

Цікаво, що така методика дозволяє вчителю практикувати особисто орієнтований підхід до дітей у навчанні. Програма фіксує час виконання завдання, кількість помилок, кількість підходів до виконання тощо.

Програмне забезпечення – від Майкрософт та Інтел.

"Кожна дитина і кожен вчитель має свою електронну бібліотеку. В ній  видозмінені підручники, які, як ви розумієте, спеціально для дітей назвали іграми. Кожна "гра" має, відповідно до вимог Міносвіти, плоский інтерфейс, виконаний у пастельних кольорах",  демонструє Рогоза.

На екрані з’являються зображення совенят. Вони – різні: частина зафарбовані до половини, частина – повністю, а у якихось видно тільки голову з лупатими очима і дзьобом. "Мотивація,  "розжовує" один з авторів навчальних мультимедій. – Совенята відкриваються по-різному, залежно від того, як учень виконав завдання. Дітки, відповідно, хочуть бачити совенят повністю, а вчитель чи батьки бачать, як ті виконують завдання".

У навчальних програмах також літають веселі дирижаблі, відкриваються книжки та виринають інші цікаві "штучки". Зображення супроводжує звук. Є спеціальні так звані теоретичні частини – коли торкнутися книжки, вона відкривається і дитячий або дорослий голос, залежно від змісту, озвучує або правило, або план виконання завдання. Відкрита книга  значить, дитина прослухала "теорію".

3

"За пройдені завдання без помилок – найвища нагорода: три зірочки. Такий результат фіксується програмою, умовно кажучи, назавжди. Тому всі діти хочуть отримати три зірочки – батьки першокласників, які приносили додому "сонечка" в зошитах, розуміють чому",  посміхається пан Валентин.

Окрім мультимедійних програм для початківців, команда педагогічного експерименту розробляє інтерактивні мультимедійні підручники для старшокласників – з біології, хімії, геометрії, теж за типовими програмами.

Навчальні програми-"ігри" для початкової школи можна знайти на сайті експерименту  Rozumniki.info

Перш ніж сказати "Хочу таке для своєї дитини!", варто знати, що проект, хоч і схвалений МОН, реалізується як комерційний. Міносвіти не знайшло на нього коштів. Відтак і технічне забезпечення, і придбання мультимедійних програм-підручників поклали на плечі батьків.

Участь в експерименті в принципі може взяти будь-яка школа. Має мати початкове технічне забезпечення  інтерактивну дошку. Тоді можна її використовувати в класі і для виконання завдань вдома, де діти будуть працювати на власних пристроях. В такому випадку абонплата за програми становитиме 50 грн на місяць і 350 грн на рік для одного учня.

Клас для участі в експерименті має мати не менше 25 учнів – така умова розробників.

Якщо ж хотіти працювати в класі, то батькам треба купувати нетбуки за 365 у. о. За умови придбання нетбуків на весь клас інтерактивну дошку можна отримати презентом. В такому випадку гарантійне обслуговування на 10 років, ліцензований "Віндовс 10", сканер і принтер в подарунок – на умовах промоакції.

"Після використання в молодших класах нетбуки можна лишити в школі або забрати собі. В кожному випадку це можна обговорювати",  підсумував Валентин Рогоза.

Презентація викликала шквал запитань у батьків і педагогів. Пан Рогоза запропонував обговорювати все, зокрема й умови надання навчальних комплексів,  по класах або зі школами. Для цього він надав свій телефон  050 657 44 43, Валентин Рогоза.

Решту запитань-відповідей, які цікавили більшість батьків і педагогів на зустрічі, КУРС згрупував:

  • Чи не забагато дитині комп’ютера, зважаючи на те, що його використовують вдома? – 15 хв. в день – норма для учнів початкової школи. Норма регламентована документом "Санітарно-гігієнічні вимоги до використання ІТ-технологій в школі". Документ є в доступі на сайті МОН.
  • Чи відповідають мультимедійні програми педагогічній системі, вимогам і передбаченому навчальному навантаженню для учнів 1-х та 2-х класів?  Обґрунтована МОН педагогічна система.
  • Якщо почати з першого класу, то чи не припинять експеримент і позбавлять продовження у третьому та четвертому? – Програмісти отримали завдання, але реалізація експерименту залежить від попиту на нього і загалом фінансування.
  • Чи вчитимуть вчителів, як викладати?  Навчання для вчителів запланували раз на півроку.
  • Чи можна "скачати" лише мультимедійну частину?  Навчальні програми можна придбати на сайті неповним пакетом або отримати доступ до частини з них за абонплату. Інформація – на сайті. Плюс в рамках експерименту працює видавництво Розумники.net
  • Чи можна отримати програми на смартфон?  Медики не рекомендують використовувати навчальні ігри такого типу для дітей на пристроях, де діагональ екрану менша 8 дюймів. 

Фото – Марія Козакевич. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: