fbpx

У Франківську провели перший в Україні форум "Право на гідні пологи". ФОТО, ВІДЕО

Суспільство 10:37, 05.11, 2018

В Україні форум "Право на гідні пологи" відбувся вперше. Розпочали з Івано-Франківська. Його для жінок провели лікарі акушери-гінекологи, а також представники громадських організацій.

За словами координаторки Форуму Наталії Сербин, головним мотивом для його проведення стали скарги вагітних жінок на неналежні умови у пологових будинках, йдеться в сюжеті UA:Карпати.

"Ціль цього форуму  насамперед об'єднати активних людей, привернути увагу суспільства до цієї проблеми. На жаль, чомусь багато людей в Україні вважають, що це є нормально: умови в пологових будинках, те, як ставляться до жінок,  тому що так склалося історично, що жінка має народжувати у великих болях, стражданнях, і про це вона не має права говорити. Це все не так, і сьогодні ми хочемо порвати ці всі стереотипи",  зазначила Сербин.

1

Програма форуму складалася з трьох блоків. Як доповідачів запросили лікарів акушерів-гінекологів та представників громадських організацій не лише з Івано-Франківська, а й з інших міст України. 

Відвідувачка форуму Ярослава Олексюк очікує вже третю дитину. Про незахищеність жінок під час вагітності та пологів знає не з чуток.

"У нас жінки не захищені. Вони йдуть в той пологовий, і навіть та, що реєструє їх, може нахамити. Чи в консультаціях, коли стають на облік,  це теж буває. Я коли з першою дитиною ходила в консультацію, це було таке відвідування, що ти приходиш, сидиш – годину вичікуєш. Богу дякувати, в мене все було гаразд, але ці вичікування по годині, ще й лікар міг тобі нахамити, бо в неї робота і відповідальність, а до тебе може бути зневажливе ставлення", –розповідає Ярослава.

Далі форум проведуть 2 грудня у Львові, Києві, Ужгороді, Рівному та Хмельницькому.

Фото зі сторінки Наталії Сербин.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: