fbpx

Як змінити Івано-Франківський перинатальний центр: 11 вимог до влади

Здоров'я 19:04, 17.08, 2018

Як любить повторювати міський голова Руслан Марцінків, Івано-Франківськ – місто для людей. Однак, зважаючи на стан пологового і дитячої лікарні, жінки й діти, схоже, на такий статус претендувати поки не можуть.

Як кажуть в народі, там, де слова масні, там пироги пісні, бо коли йдеться про міський пологовий, то обіцянок багато, а зі справами якось не дуже складається. Не вірите, то почитайте відгуки самих жінок, а також про те, як фінансуються перинатальні центри у Франківську.

Що важливо розуміти: сьогодні у міської ради і мера достатньо можливостей – фінансових у тому числі – аби навести лад у пологовому будинку. Просто це має стати усвідомленим пріоритетом.

 

Трохи довідки, але без неї ніяк

Івано-Франківський міський перинатальний центр – це окреме комунальне підприємство, створене міською радою 18.07.2017 року (рішення №206-14) і належить громаді міста. Отже, це спільна відповідальність – за його стан та послуги. Коли пологовий передали на баланс міста, змінився також і керівник, в кращих традиціях теперішньої франківської влади ним рік тому став представник партії “Свобода” Сергій Стефанко. Отож, свій керівник, своя політична більшість в міській раді, повний доступ до бюджетних коштів, “зелене світло”. Що ж робиться? Ось відповідь на запит

На 2018 рік Івано-франківська міська влада запланувала цілу низку ремонтних робіт, довгий перелік, все дуже масштабно і ґрунтовно.

  • капітальний ремонт мереж і стояків подачі холодної та гарячої води, опалення, каналізації в акушерському корпусі;
  • капітальний ремонт зовнішніх мереж каналізації біля акушерського і гінекологічного корпусів;
  • капітальний ремонт трьох родзалів акушерського відділення №1;
  • проведення реконструкції та капітального ремонту післяпологового відділення (увесь третій поверх акушерського корпусу);
  • капітальний ремонт приймального відділення акушерського корпусу;
  • капітальний ремонт підсобних приміщень, гардеробів, туалетів в підвалах акушерського корпусу;
  • капітальний ремонт приймального відділення гінекологічного корпусу;
  • капітальний ремонт малого лекційного залу в гінекологічному корпусі;
  • капітальний ремонт приміщень (3 поверх) для переведення туди кафедри акушерства і гінекології;
  • капітальний ремонт приміщень у гінекологічному корпусі (5 поверх) для розміщення відділення інтенсивної терапії;
  • капітальний ремонт приміщень для клініко-діагностичної лабораторії, капітальний ремонт даху над прибудовою акушерського корпусу.

 

І зрештою, з цього багатообіцяючого “капітального” списку міським управлінням капітального будівництва був проведений один-єдиний тендер, який ще й до того всього не відбувся. Це те, що вдалося побачити в системі Прозорро. Тому 2018 рік для міського перинатального став роком великих планів і амбіцій, але точно не дій, бо нічого толком не зроблено, все ніби в процесі. Точної суми коштів, яку міська рада виділила чи передбачала на ремонт пологового, так і неможливо дізнатися, все десь закладене, але що з того буде і коли – невідомо.   

 

Ремонт потрібен, але цього мало

Якщо ремонти, справді, забирають багато часу, потребують серйозної бюрократичної роботи, розробки кошторисів і дотримання процедур, то є зміни, які можна впроваджувати вже, апелюючи до влади з конкретними вимогами та пропозиціями.

Потрібен чіткий зрозумілий план.

Громада має розуміти, коли, за який час і за яку суму буде відремонтовано і обладнано пологовий. Такий програмний документ мають прийняти депутати міської ради, і відповідно він стане дорожньою картою, по якій будуть прокладати всі інші ініціативи, ідеї й проекти. Документ має бути розроблений на термін, на який обрана нинішня місцева влада, щоб громада змогла побачити результати і оцінити міських обранців до наступних виборів і дати свою оцінку голосуванням.

 

Вимога 1

Затвердження плану реформування Івано-Франківського міського перинатального центру

Далі, спираючись, зокрема, на опитування жінок, слід нарешті вирішити просто ганебну проблему з харчуванням жінок. Провокує цю проблему, з одного боку, отой держстандарт, мізерний розрахунок, згідно з яким жінка має добре поїсти менше ніж за 20 грн на день, з другого боку – старий харчоблок та совковий підхід у наданні цієї послуги. Попри те, що Івано-Франківська міська рада трохи дофінансовує харчування із міського бюджету, більшість жінок ним категорично не задоволені. А тому:

 

Вимога 2

Покращити харчування

  1. Розглянути можливість привізного харчування (кейтерінгу), як це практикують у інших містах України
  2. Розробити різне меню і надати можливість індивідуального харчування породіллі (як у готелі).
  3. Закупити мікрохвильові печі, чайники, холодильники для жінок, які приносять їжу із собою. 

Інша серйозна проблема, про яку пишуть жінки, – це платні медикаменти, плутанина з тим, які ліки платні, а які безкоштовні. Якщо брати до уваги, що у медичній галузі відбуваються реформи і часто те, що прописано на папері, абсолютно неможливе до виконання, то важливо реалістично і правдиво про це говорити. Жінка має знати, які ліки є безкоштовними, а за які готуватися платити. Така практика в свій час на місцевому рівні була запроваджена щодо обслуговування учасників АТО і фактично працює досі. А тому:

 

Вимога 3

Створення переліку платних та безкоштовних медикаментів

  1. Створити відкритий і точний список (перелік) ліків, які є безкоштовними та забезпечується перинатальним центром, а які є платними.
  2.  Кожна жінка має бути проінформована і знати, на що вона може розраховувати.

Багато жінок обурюються і не розуміють, на що витрачаються благодійні внески. І вони мають підстави для обурення. Звітність, яка оприлюднюється на сайті управління охорони здоров’я, не витримує ніякої критики, це набір цифр – дебет і кредит. Тому навіть якщо хтось поцікавиться і зайде на сайт, то нічого по суті зі звіту не довідається. Тільки надіславши окремий інформаційний запит, можна дізнатися більше. І тут одразу виникає багато питань: чому із благодійних внесків покриваються витрати на закупівлю миючих засобів, послуги з охорони приміщення і ряд інших витрат, які комунальний заклад мав би покривати сам? А отже:

 

Вимога 4

Прозоре і цільове використання благодійних внесків

  1. Визначити основні статті витрат: на що можуть витрачатися благодійні внески.
  2. Левову частку внесків скерувати на покращення умов для жінок.
  3. Запровадити онлайн сплату.
  4. Опублікувати перелік платних послуг.
  5. Оприлюднювати детально звіт про використання коштів.

Не менш важливим фактором у реалізації таких масштабних змін є комунікація та взаємодія влади з громадою міста, бо аби справді створити гідні умови в перинатальному центрі, треба до цього процесу залучити жінок, громадянський сектор, усіх небайдужих людей, які хочуть допомогти і знають зсередини, з власного досвіду, на що потрібно особливо звернути увагу. А тому:

 

Вимога 5

Створення наглядової ради при комунальному підприємстві “Івано-Франківський перинатальний центр”

Громадські організації повинні об’єднатись та делегувати своїх представників у наглядову раду при пологовому будинку, забезпечувати діалог франківчанок, лікарів та влади, контролювати якість наданих послуг, бути мотором змін, аби створити гідні умови для наших матерів.

 

Вимога 6

Створення сайту пологового будинку

На цьому ресурсі хотілося б бачити:

  1. Інформацію про кожного медпрацівника з фото та досвідом роботи, контакти керівництва.
  2. Фото усіх приміщень (палат, родзалів, приймальні).
  3. Всю необхідну та актуальну інформацію для батьків (протоколи ведення пологів, інформації про консультантів грудного годування, послуг доули). 
  4. Інформацію про наглядову раду.
  5. Комунікація через соціальні медіа.

Вагітна жінка і породілля повинні знати свої права та права і обов’язки медичного персоналу, знати, як і в кого вимагати їх дотримання, та не боятись звернутись у разі їх порушення.

 

Вимога 7

Створення скриньки довіри

  1. Створити скриньки довіри та розмістити їх на кожному поверсі.
  2. Наглядова рада має забезпечити можливість анонімного звернення, а також має отримати широкі повноваження для оперативного реагування на скарги і пропозиції.

А ще вкрай потрібно переглянути та оптимізувати роботу жіночих консультацій, осучаснити їх методичну базу, створити на їх базі інформаційні центри про пологи та догляд за дитиною, контролювати якість роботи та проведених навчань для вагітних через залучення громадських організацій, проводити періодичні опитування вагітних та стежити за притягненням до відповідальності персоналу у випадках халатності.

 

Вимога 8

Створення інформаційного центру для жінок

Головний лікар спільно з управлінням охорони здоров’я міста повинні інформувати про те, що планується робити в пологовому будинку, що зроблено.  Запровадити постійне, не тільки річне, а й проміжне звітування та започаткувати онлайн інтерв’ю “питання –відповіді” за допомогою соціальних медіа.

 

Вимога 9

Відкритість та підзвітність головного лікаря

Те, що пологи рідко кому обходяться безкоштовно і ледь чи не кожна жінка домовляється зі “своїм” лікарем наперед, свідчить, що насправді послуга давно вже набула статусу платної, тільки ці гроші залишаються в кишенях окремих медиків. Побороти хабарництво і побутову корупцію, яка панує в пологовому, дуже складно, це завдання, яке має вирішуватися рівні держави. Однак все ж таки потрібно створювати певні запобіжники. А тому:

 

Вимога 10

Передбачити можливість контрактної форми співпраці між породіллею та лікарем. Багато пологових будинків України працюють за контрактною схемою.

Цікаво і досить несподівано було довідатися, що в міському перинатальному центрі працює 567 працівників. З них 107 працівників – це інший персонал, 103 – молодші медичні сестри, решта – лікарі та фахівці. Дві сотні людей, які теоретично дбають про жінок і чистоту, а яка лавина нарікань від породіль якраз стосовно чистоти і обслуговування. І, мабуть, враховуючи, що людей змінити важко, то хоча б якусь частину роботи варто було б делегувати іншим. Наприклад, на умовах аутсорсингу передати певні послуги з прибирання приватній фірмі, щоб покращити якість і, можливо, навіть оптимізувати витрати. А тому остання:

 

Вимога 11

Навести, нарешті, елементарну чистоту і лад

Ясна річ, список вимог можна розширити, та основними критеріями для формування цих вимог мають бути: 1) стратегічність, тобто розуміння, куди ми рухаємося, що планує робити влада і мати впевненість, що щось зміниться; 2) реалістичність, тобто ці вимоги є можливі і реальні до виконання. Більшість із них впроваджуються окремим рішенням міської ради або розпорядженням керівника управління охорони здоров’я чи головного лікаря перинатального центру.

І якщо влада справді зацікавлена та має свою політичну волю, то все це можна зробити. І давно пора.

При підготовці пропозицій використано також напрацювання і досвід ГІ “Нове життя в нових умовах” та ГО “Батьки в дії”. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: