fbpx

У Франківську руйнується будинок-пам'ятка архітектури, у якому народився Артур Бернс

Наша історія 21:30, 29.02, 2016

Перелік архітектурних пам'яток, які могли би стати туристичними атракціями ще й з огляду на те, які особистості походять з Франківська-Станиславова, останнім часом скорочується. Пам'ятки руйнуються або їх доводять до стану руїни злочинною бездіяльністю.

Серед таких – будинок на площі Ринок, 5.

“Руїна будинку на площі Ринок, 5 в Івано-Франківську (до 1918 року Станіслав, Австрія), де 27 квітня 1904 року народився Артур Бернцвайг – майбутній голова Федеральної резервної системи США Артур Бернс”,  виставив фото пам’ятки, яка поволі вмирає, журналіст Богдан Скаврон.

Історію руйнування будівлі, яка є пам’яткою архітектури, описав франківський архітектор Зіновій Соколовський.

На площі Ринок, 4 стояв триповерховий будинок, споруджений ще у ХVІІІ столітті, розповів він. У ньому з 1777 року знаходилася перша міська аптека, яка за давністю поступається лише львівській. У 1999 році у будинку з’явилася тріщина, спеціалісти вирішили, що конструктиви пам’ятки архітектури є у надто важкому стані. Пам’ятку знесли методом завалу. Роботу вела приватна структура (власник готелю “Надія”) за умови, що у новобудові буде збережено автентичність фасаду. Натомість поряд з триповерховою забудовою “виросла” шестиповерхова дисонанта з примітивним декором.

Але найстрашніше, що під час будівельних робіт обвалилась частина сусідньої кам’яниці – пам’ятки архітектури місцевого значення. Будинок ніхто не ремонтує, і, очевидно, його чекає така ж доля, як і будинку №4.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: