fbpx

У франківських магазинах та на ринках з'явились ранні овочі. ВІДЕО

Суспільство 13:46, 05.03, 2019

Ранні овочі та зелень заполонили прилавки крамниць та ринків. Втім, далеко не всі франківці поспішають ними ласувати - бояться нітратів.

Редиска, капуста, огірки, кріп, листя салату – все як на підбір. Вартість такої продукції поки що не приваблює, йдеться в сюжеті "Каналу 402". 

Загроза від нітратів може бути і справді чималою, якщо їх вміст у продуктах перевищує норму, відзначають медики. Для організму вживання таких овочів супроводжується цілою низкою неприємних симптомів. 

"При перевищенні норми і при регулярному споживанні вони в умовах перебування у нашому організмі пертворюються на шкідливі речовини – нітрити. Ці продукти обміну спричиняють симптоми інтоксикації. Це може бути загальна слабкість, підвищена втома, немотивована нудота, виражений головний біль, шум у голові, безпричинний незрозумілий тремор", – зауважує лікар-гастроентеролог міської поліклініки №5 Зоряна Царенко.

Щоб бути впевненими, що вміст нітратів в овочах не зашкалює, їх необхідно купувати у місцях, де слідкують за якістю. На центральному ринку в Івано-Франківську продукцію перевіряють щодня. 

Аналіз показує, що зелень можна споживати, хоч вона і теплична. Огірки, редиска та капуста також у межах норми. На ринку вони з'явилися близько двох тижнів тому. За цей час фахівці виявили тільки одну партію з порушеннями. До продажу не допустили.

Та все ж перед вживанням ранніх овочів лікарі радять перестрахуватися – добре їх помити, на деякий час замочити у злегка підсоленій воді та обов'язково знімати шкірку. Також рекомендують утриматися від споживання таких продуктів маленьким дітям, вагітним жінкам та людям, які мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: