fbpx

У франківських школах продовжать викладати християнську етику

Суспільство 12:24, 23.06, 2016

15-17 червня 2016 року керівники загальноосвітніх навчальних закладів м. Івано-Франківська подали в департамент освіти та науки робочі навчальні плани на 2016/2017 н. р., у яких передбачено вивчення курсу "Основи християнської етики". Метою освітнього процесу є не лише надання основ знань з різних предметів, але й формування духовно і морально зрілої особистості, готової зустрітися з викликами сучасного життя.

Як повідомляв КУРС, іванофранківці подали петицію проти викладання предмету "Християнська етика" у школах. 

Курс "Основи християнської етики" у загальноосвітніх навчальних закладах міста вивчається з 1992 року відповідно до рішення сесії міської ради, інформує прес-служба МВК. Починаючи з 1992 року і дотепер, в місті та й Україні загалом накопичено значний досвід у вивченні курсів духовно-морального спрямування, який опирається на укладену Міністерством освіти і науки України нормативно-правову базу, за якою й відбувається викладання предмета.

Курс "Основи християнської етики" є дисципліною світоглядного спрямування, викладання якої сприяє вмінню школярів керуватися у своїй поведінці моральними нормами та цінностями, виявляти дружелюбність, ввічливість, повагу до батьків, любов до ближніх, толерантність і милосердя, відрізняти моральність і аморальність, дотримуватися етикетних норм у щоденному житті, здійснювати вибір у складних життєвих ситуаціях, дізнаватися про духовне коріння української нації.

Викладання курсу забезпечують педагоги, які пройшли відповідну фахову підготовку та беруть активну участь у проведенні учнівських конкурсів духовно-морально спрямування, олімпіад, євхаристійних з’їздів та форумів учнівської молоді, заходів під час проведення у школах Тижня Віднови Духа. Викладання курсу "Основи християнської етики" в загальноосвітніх навчальних закладах міста відбувається за умови письмової згоди батьків. Крім того, батькам надається можливість вільно відвідувати уроки та позакласні заходи з предмета.

Щороку у місті проводиться ІІ етап учнівської олімпіади "Як ти знаєш Біблію?" та ІІ етап конкурсу творів на морально-етичну тематику "Бог-Україна-Родина і я".

Відповідно до Договору про співпрацю від 10 січня 2003 року між виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради та Івано-Франківською єпархією УГКЦ відбувається проведення євхаристійних з’їздів та форумів учнівської молоді, які загалом пропагують найбільші дві цінності українського народу – побожність і патріотизм.

Організація безперервного фахового розвитку педагогів на основі сучасних професійних стандартів і вимог – один з найважливіших напрямків роботи департаменту освіти та науки. З цією метою для вчителів курсу "Основи християнської етики" проводяться різні форми методичної роботи: семінари-практикуми, засідання творчої групи, круглі столи, майстер-класи, виїзні семінари до паломницьких місць.

Вчителі курсу беруть активну участь у проведенні конкурсів фахової майстерності. 24-25 березня 2016 року на базі науково-дослідницької лабораторії християнської етики, психології та педагогіки Національного університету "Острозька академія" відбувся ХІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс "Учитель року з предметів духовно-морального спрямування".

Відповідно до рішення журі XІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу "Учитель року з предметів духовно-морального спрямування – 2016"  ІІ місце посіла Оксана Стеблина (с. Єремія), вчитель християнської етики Івано-Франківської приватної школи "Католицька школа святого Василія Великого". Також с. Єремія перемогла у номінації конкурсу "Вдале вирішення проблемної ситуації духовно-морального змісту", за що нагороджена річною передплатою християнського духовно-просвітницького журналу "Слово вчителю".

Підсумовуючи вищезазначене, вважаємо, що вивчення предметів духовно-морального спрямування сприятиме загальному зростанню ролі моралі в житті суспільства.

Окрім цього, за рахунок варіативної складової навчальних планів в загальноосвітніх навчальних закладах буде продовжено вивчення інших курсів, зокрема "Історія м. Івано-Франківська", "Мій Івано-Франківськ", "Рідний край", а також розпочнеться вивчення курсу "Основи енергозбереження".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: