fbpx

У гуцульській Криворівні відкриють Центр міжкультурного діалогу імені Станіслава Вінценза

Культура 18:51, 05.12, 2018

Центр міжкультурного діалогу імені Станіслава Вінценза відкриє двері першим відвідувачам у Криворівні у 2020 році.

Про це заявив голова Комітету з питань культури і духовності, народний депутат України Микола Княжицький на відкритті української версії виставки "Діалог про долю і душу. Станіслав Вінценз (1888-1971)" у кулуарах Верховної Ради України. 

Нагадаємо, виставка, присвячена Станіславу Вінцензу, подорожує Україною до Криворівні і зараз експонується в Івано-Франківську. В Криворівні вона експонуватиметься на постійній основі. 

Станіслав Вінценз – філософ польського походження, праведник світу, автор книги "На високій полонині" – єдиного українського епосу про гуцулів. Народився в Криворівні і все життя мешкав у сусідньому селі на Гуцульщині. Вінценз вважав, що головною працею його життя є тритомник "На високій полонині", з якого переклали українською лише перший том. 



У 2018-2020 роках у Криворівні, на творчій батьківщині письменника, буде створений Центр міжкультурного діалогу імені Станіслава Вінценца, який через свою діяльність буде продовжувати поширювати ідеї, сповідувані філософом. В рамках Центру буде відкрито перший сучасний оповісний музей в Україні, присвячений культурним та історичним традиціям гуцульського регіону. 

Основою музейної виставки є сучасні мультимедійні технології, об'єднані з історичними експонатами, архівними фотографіями та аудіовізуальними матеріалами з різних часів. Музей планують відкрити у Криворівні в колишньому приміщенні гуртожитку, яке належить Укравтодору. 



Над проектом працюють Павел Коваль – доктор наук, автор Музею Варшавського повстання – головний редактор Концепції; Ян Хороший – доктор наук, викладач Вроцлавського Університету; Мирослава Олдаковська-Куфель – професор Люблінського Університету, біограф С. Вінценза; Богуміла Бердиховська – експерт з польсько-українського діалогу, журналіст. Проект реалізовується за підтримки Українського культурного фонду.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: