fbpx

У Коломиї утилізовуватимуть біовідходи: мешканці побоюються екологічної загрози. ВІДЕО

Суспільство 21:20, 19.01, 2017

В області запрацює новітня установка з утилізації біологічних відходів – інсинератор, який розмістять у Коломиї. Однак мешканці міста б'ють на сполох, адже інсинератор планують розмістити в одному зі спальних районів міста.

Упродовж року на території Івано-Франківщини накопичується близько 50 тонн медичних відходів. На їх знешкодження витрачаються чималі кошти, адже залишки переробляють у інших областях.

Ще у 2013 році за кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища придбано спеціальне обладнання для спалювання органічних твердих відходів – інсинератор "Мюллер" моделі СР.50 М. Ця установка вартістю понад 2 млн грн незабаром запрацює у Коломиї. Фактично це друге місто на Західній Україні після Львова, яке використовуватиме установку для термічного знищення біологічних відходів. 

Медики в один голос заявляють, що наявність такого обладнання є вкрай необхідною для області. За офіційними підрахунками, тільки у медичних закладах Коломиї за рік назбирується близько 2 тонни біоматеріалів.

"Усі медичні відходи повинні бути правильно утилізовані для безпеки та здоров’я людей. На цей час все частіше застосовують ефективні методи знешкодження медичних відходів, проте особливим повинен бути підхід до утилізації біоматеріалу, який щоденно забирають при проведенні оперативних втручань. Це не тільки невеликі шматки тканин організму, а й інколи цілі частини людського тіла, які потребують утилізації, тому вирішення цього питання є вкрай важливим для нашої області", – відзначив к.мед.н., доцент, лікар-хірург, депутат обласної ради від партії "ВОЛЯ" Олег Атаманюк.

Інсинератор буде знаходитися на території ТзОВ "БМГ" на вулиці Аеропортній. Мешканці навколишніх будинків занепокоєні таким рішенням. Активіст, керівник міської організації партії "ВОЛЯ" у Коломиї Михайло Рогів відзначає, що така установка вкрай необхідна, адже медичні відходи ніде утилізовувати, однак розташовуватись вона повинна у віддаленому від людей місці, щоб не створювати їм дискомфорту.

"Мешканці занепокоєні тим, що інсинератор встановлюють поряд з великим житловим масивом, до якого прилягають індивідуальні забудови, і будь-яка помилка може становити загрозу цим мешканцям, хоча влада запевняє, що ця установка є абсолютно безпечною,  розповідає Михайло Рогів.  Зараз мешканці збирають підписи. На їхню думку, розмістити таку установку можна на території району, селам такий інвестиційний проект міг би навіть приносити кошти. Можна розмістити і на території міста, тут є технопарк, виробничі площі, районна рада повинна знайти територію, яка знаходиться дальше від проживання людей".

Найбільше коломиян непокоїть те, чи не вплине розміщення інсинератора на екологічну ситуацію в мікрорайоні, де й так уже є проблема зі сміттєзвалищем. Активісти "ВОЛІ" уже спілкувалися з районною владою, де їх запевнили, що наразі тільки зроблять наладку системи та, можливо, лише пробний запуск. "Ми не зовсім впевнені, що вони дотримаються свого слова, тому ми візьмемо від них письмове зобов’язання",  відзначив Рогів. 

У Коломийській РДА запевняють: жодних ризиків чи загроз це обладнання не несе. 

"Такі установки давно функціонують у Львові, Хмельницькому і є абсолютно безпечними. Крім того, інсинератор доволі мобільний, площею приблизно 18 квадратних метрів, це фактично контейнер, і його легко можна перемістити в інше місце",  зазначила заступник голови РДА Любов Михайлишин.

Погодження розміщення інсинератора на цій території відбувалось під час громадських слухань. Однак Михайло Рогів відзначає, що була порушена процедура їх проведення. Тому вони наполягають на черговому обговоренні цього питання з мешканцями та на врахуванні їхньої думки.

"Ні міський голова, ні його заступники не вели ці слухання, що є порушенням їх проведення, жителі цього мікрорайону не мали змоги взяти участь у слуханнях. Потрібно провести повторні слухання, докласти зусиль, щоб мешканці саме тих мікрорайонів могли висловити свою думку і пропозиції, та дійти до спільного рішення, де ж розмістити установку", – зазначив Рогів.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: