fbpx

У Новиці на церковному згарищі селяни знайшли важливе послання з минулого століття. ФОТО

Суспільство 12:45, 18.02, 2019

У селі Новиця Калуського району на місці згорілого храму знайшли капсулу з посланням. Її заклали понад 80 років тому. З послання стало відомо, що ту церкву будував відомий архітектор Лев Левинський.

Знайшли послання, коли розчищали територію храму після згарища. Нагадаємо, в ніч на 11 червня 2018 року у Новиці вщент згоріла старовинна дерев’яна церква.

У селі організували збори й вирішили захоронити рештки церкви на кладовищі, бо так годиться. Під час розчищення у фундаменті знайшли скляну банку від чаю, а в ній якийсь документ.

1

За словами заступника голови Новицької ОТГ Євгена Романіва, в селі зібрали збори й розказали громаді про знахідку. Вирішили відреставрувати документ, пише Репортер. Послання передали у франківське КП "Пам’ять", де його відновлять безкоштовно. 

У посланні вказано, хто будував храм, за часи якого пароха та хто долучився до розбудови. Після реставрації документ мають помістити під скло та передати у село. Датований документ 1937 роком, коли були освячені фундаменти храму.

За словами місцевої краєзнавиці Віри Перегіняк, рукопис з капсули підтверджує важливий факт – що будував храм відомий на Західній Україні архітектор Лев Левинський.

Нагадаємо, Спасо-Преображенський храм у Новиці був унікальним за своїми розмірами – це був найбільший дерев'яний храм Західної України. В масштабах України він поступався лише Троїцькому собору міста Новомосковськ. Церкву збудували місцеві будівничі у 1894-1963 роках – роботи велися вручну. Освятили храм у 1938 році. У серпні 2018 року храм мав святкувати свій 80-літній ювілей.

Досі в переліку збудованих за проектами Левинського храмів зі села Новиця не було. Пані Віра каже, що дуже подіб­ний до Новицького храм в Ямниці під Франківськом – його зводив Лев Левинський.

З весни цього року в селі планують братися до будови нової церкви, на місці тієї, що згоріла. 

2Храм, що згорів

На будову з Калуської райради виділили 50 тисяч гривень, ще 100 тисяч – дала обласна. Проект храму розробляє архітектор, начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківська Володимир Ідак.

3Проект нового храму

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: