fbpx

У прикарпатській екоінспекції розповіли про безсилля перед порушниками

Суспільство 15:11, 16.03, 2016

За 2015 рік Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області провела 479 перевірок, із них: 289 планових і 190 позапланових.

Про це на колегії Держекоінспекції в області повідомив її перший заступник Ігор Яківчук.

За порушення вимог природоохоронного законодавства складено 481 протокол, притягнуто до адміністративної відповідальності 475 осіб. Сума накладених штрафів становить 60 741 гривню, а сума нарахованих збитків, завданих навколишньому середовищу, становить 5,738 млн гривень.

"Ці цифри – це не є вся проведена  робота. За останні три місяці до нас надійшло 276 письмових звернень громадян, коли планових перевірок за цей час провели 270. Це свідчення того, що громадськість небайдужа", – наголосив Ігор Яківчук.

Хоча, за його словами, 30-50% від цих звернень є необґрунтованими.

Серед основних екологічних проблем Прикарпаття Яківчук називає поводження з твердими побутовими відходами, видобуток піщано-гравійної суміші та відсутність очисних споруд. На вирішення цих проблем, на його переконання, необхідно виділяти гроші з екологічного фонду та місцевих бюджетів.

Перший заступник Держекоінспекції в області також відзначив, що екоінспекція залишається заручником ситуації  між громадою і законодавством. Зокрема, екоінспекція не має права розраховувати збитки за видобування піщано-гравійної суміші.

"Коли ми затримуємо машину з піщано-гравійною сумішшю з прокуратурою, з службою безпеки, з міліцією, ми – чотири поважні установи – приходимо до чоловіка і можемо йому дати лише 300 гривень штрафу. Тому що в нас забрали повноваження нарахувань", нарікає Ігор Яківчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: