fbpx

У селі Красник на Верховинщині для бійців улаштували творчу криївку

Суспільство 16:32, 26.01, 2015

Сьогодні на Прикарпатті розпочався сьомий заїзд творчої реабілітації бійців української армії за проектом "Творча Криївка".

З села Дземброня Верховинського району, де відбувалися попередні "криївки", проект перебрався у верховинське село Красник.

На реабілітацію в Карпати прибули семеро бійців різних військових підрозділів. Всі вони, за словами керівника проекту "Творча Криївка" Віталіни Маслової, побували в дуже непростих травмуючих умовах війни, отримали поранення і потребують відновлення після госпіталів.

"Більшість хлопців уперше на Прикарпатті, – розповіла Віталіна.  І це для нашого проекту типово. Ми розуміємо, що ефективна дія перебування на природі тоді найбільше помітна, коли людина вперше потрапляє в такі природні умови. Ми це бачили вже на попередніх заїздах. І думаємо, що цього разу теж так буде, – цей ефект несподіванки і краси Карпат, він дуже допомагає нам робити нашу роботу. Гори відновлюють хлопцям сили".

Творчість, спілкування та природа допомагають у проведенні психологічної, соціальної та біографічної реабілітації героїв, каже Віталіна Маслова, художниця за фахом, ініціаторка і творчий "двигун" проекту.

"Продовжуємо працювати, застановившись на трьох головних принципах. Це творча реабілітація, творче спілкування і природа. Творчість знову буде проявлена у вигляді живопису. Зважаючи на сезон і погоду, тепер це будуть не пленери, а, умовно кажучи, кабінетний живопис. Не роботи з натури, а художні вправи з уяви, які ми будемо робити, вправи з кольором", – пояснила організаторка творчої реабілітації.

До спілкування з бійцями та іншими учасниками "Творчої Криївки" залучений весь Красник. Передовсім – родина Ярослава і Наталії Мартищуків, яка приймає "Криївку" у своїй садибі "Карпатські барви". "В родині четверо дітей. Господиня сказала, що хоче спробувати взяти на себе повністю все забезпечення проживання і харчування наших хлопців,  відзначила Віталіна Маслова.  І в селі вже знають, що ми приїдемо, готові нас запрошувати в гості – в родини. Вже організували нам зустріч з громадою і з дітьми в місцевій школі".

Цього разу бійців на реабілітацію супроводжують ще кілька людей. "З нами їде дружина бійця, якому після поранення потрібен догляд. Також їде психолог з Одеси, яка хоче повчитися у нас, подивитися, як працюємо, можливо, вона буде нашим волонтером. І цього разу ми запросили масажиста, з яким працювали в проектах реабілітації ще після Майдану",  конкретизувала Віталіна Маслова.

Проект наразі здійснюється за підтримки українсько-американського фонду "Лелека Фундейшн", який забезпечує матеріали для творчої роботи та транспортні витрати. Приймають бійців, як це й було раніше, власники карпатських "зелених" садиб.

"Маємо зараз чотири запрошення. Могли би наш проект паралельно вести в усіх чотирьох садибах, але, на жаль, немає підготовлених волонтерів, які могли би це робити,  розповіла Віталіна. – Крім садиби "Карпатські барви", в Краснику є ще один зацікавлений господар. Господиня з Верхньої Дземброні чекає, коли ми до неї доберемось. І завдяки священику зі села Криворівня тамтешня громада також зацікавилася "Творчою Криїівкою" – знайшлися господарі, які також хочуть бачити в себе наш проект".

Проекти ініціативи "Творча Криївка цьогоріч поширюються в трьох напрямках, каже Віталіна Маслова. Перший  це "Творча Криївка для бійців" у Карпатах: реабілітація українських військовиків з досвідом війни на Донбасі. Восени минулого року на Верховинщині відбулося шість реабілітаційних заїздів. Перший проходив у "Білому слоні" в Дземброні. Наступні п’ять  на базі приватної садиби "Ксеня" в Нижній Дземброні у господарів Василя і Оксани Волинюк.

"Другий напрям, який ми тільки-но починаємо, має умовну назву "Гостина у родини". Це буквально поїздка в гості. Коли бійці приходять у відпустку, то можуть взяти зі собою дружину й дітей і поїхати на відпочинок в іншу родину,  розказала Віталіна Маслова.  Ми двічі вже це робили. Зараз третя сім’я має приїхати також сюди, на Верховинщину. Намагаємося підшукати родини, які чимось схожі між собою. Щоби люди насправді подружилися і почали їздити один до одного в гості".

Третій напрям, який наразі ще в роботі, – організація сімейного табору у Верховині для родин, які втратили тата на війні. Умовна назва – "Творча Криївка – мамам і діточкам". Табір проходитиме в середині лютого, триватиме десять днів. "Програма цього проекту досить широка, включає в себе як роботу з психотерапевтом, масажистами, консультації лікаря, оздоровчі процедури, так і екскурсії, майстер-класи від місцевих майстрів та інші творчі методи реабілітації, що їх завжди застосовує "Творча Криївка",  анонсувала Віталіна.  Очікуємо прийняти 12-15 родин, це мами з дітьми. Найменшій дитині з тих, які приїдуть у Верховину, рік і десять місяців, найстаршій 16 років. Ще є вільні місця в заїзді, ми зараз ще набираємо родини".

Окрім карпатських, ініціатива "Творча Криївка" має й всеукраїнський проект. "Хочемо розвивати в містах центри творчої реабілітації, куди могли би приходити не тільки бійці, а й їхні рідні, друзі і просто звичайні люди",  ділиться планами Віталіна Маслова. Перший такий центр планують відкрити в Києві. А у Львові й Франківську, де є запит на проведення навчання для волонтерів, проведуть семінар з творчої реабілітації бійців із зони війни.

Фото власне та зі сторінки проекту в мережі Фейсбук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: