fbpx

У "Теплокомуненерго" пояснили, чому у медзакладах Франківська немає гарячої води

Суспільство 11:14, 16.06, 2016

У медичних закладах Івано-Франківська немає гарячої води у зв'язку з ненаданням лімітів газу ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" з боку НАК "Нафтогаз України" через борги, які утворилися у підприємства в розмірі 105 мільйонів гривень.

Про це повідомили у прес-службі "Івано-Франківськтеплокомуненерго".

Монополіст з постачання газу вимагає 100% погашення заборгованості і лише в такому разі готовий надати газові ліміти теплогенеруючому підприємству, тобто відновити подачу газу.

"З цього великого боргу, що утворився впродовж минулих років, 12 мільйонів гривень – це заборгованість через відсутність субвенції з державного бюджету до місцевого на утримання закладів охорони здоров’я та освіти за отримані послуги від нашого підприємства,  пояснює директор підприємства Василь Рущак.  Через невідповідність тарифу та несвоєчасний розрахунок за спожитий газ впродовж 2011-2013 рр. утворилася різниця тарифів в розмірі 32 мільйонів гривень, яка не була відшкодована державою і не передбачена жодними нормативними документами. Через несвоєчасно проведені розрахунки за отримані послуги НАКом "Нафтогаз Україна" за рішеннями судів різних інстанцій було нараховано 50 мільйонів пені і штрафів. Статті витрат на погашення штрафних санкцій не передбачені нормативними документами".

Станом на 1 червня, за словами Рущака, різниця тарифів по категорії споживачів "населення" становить 7,4 мільйони гривень.

Підприємство проводить свою фінансову діяльність в частині отримання коштів за надані послуги у відповідності до цієї Постанови через розподільчі рахунки. Кошти, що поступають, автоматично розщеплюються на користь НАК "Нафтогазу» згідно з коефіцієнтами, які встановлені НКРЕКП. Через це на рахунку підприємства залишається така мала кількість коштів, що їх не вистачає на своєчасну виплату заробітної плати працівникам. Через це в літній період підприємство змушене було перейти на 4-денний робочий тиждень.

У першій декаді травня 2016 року з вищенаведених причин було проведено засідання комісії з надзвичайних ситуацій, де було розглянуто проблему з постачання гарячої води закладам охорони здоров’я. За дорученням комісії від міського голови Руслана Марцінківа було направлено листи до віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка, до голови наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Юлії Ковалів, до Міністерств освіти та охорони здоров’я з проханням сприяти у вирішенні забезпечення природним газом ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" в частині лікувальних закладів.

Окремо від заступника голови Івано-Франківської ОДА Сергія Басараба направлено листа до голови НАК "Нафтогазу України" Андрія Коболєва.

На цю проблему відреагував і голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук і звернувся до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо сприяння у вирішенні цього питання, але, на превеликий жаль, ця проблема досі не врегульована.

У такій ситуації, коли забезпечення гарячою водою лікувальних закладів напряму залежить від рішення, давати чи не давати ліміт газу теплогенеруючому підприємству з боку монополіста на газовому ринку, на перший план виходить питання переведення котелень закладів охорони здоров’я на альтернативні види палива.

На цей час на підприємстві для закладів охорони здоров’я на альтернативному паливі працює одна котельня, що на Медичній, 4 (Геріатричний пансіонат). Нині проводяться роботи з реконструкції котельні на перехід на альтернативний вид палива на Медичній, 17 А для забезпечення усіх послуг для державного клінічного онкодиспансеру та обласної психоневрологічної лікарні №3.

Додатково розглядаються заходи щодо переведення котелень на альтернативні види палива, які забезпечують теплом та гарячою водою решту лікувальних закладів міста задля уникнення подальшої залежності від використання природного газу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: