fbpx

В Обласну дитячу лікарню передали обладнання для передчасно народжених немовлят. ФОТО

Здоров'я 13:10, 19.02, 2019

Пульсоксиметр та дві лампи для фототерапії отримала сьгогодні від меценатів Івано-Франківська обласна лікарня.

Благодійну допомогу сьогодні передали в Івано-Франківську ОДКЛ для відділу передчасно народжених та маловагових дітей. "Це дозволить збільшити можливості відділення", – каже заступниця головного лікаря Лідія Матвіїв.

Відділення, що рятує недоношених діток, має 25 ліжок, працює в лікарні з 1992 року. За цей час вдалося виходити більш як 8 тисяч дітей, майже 250 з них – з критично малою вагою до кілограма. 

"Раніше ці всі дітки були би втрачені. А тепер ми можемо рятувати немовлят, які народжуються на 22-му тижні вагітності з вагою від 500 грамів", – зазначає медик. 

Лідія Матвіїв розповіла, що кожного року на Прикарпатті передчасно народжуються 300 і більше дітей. У відділення ОДКЛ 70-80% поступають у тяжкому і критичному стані. "Це особливі пацієнти, які потребують особливого лікування і виходжування. Тільки за умови використання відповідного обладнання ці дітки отримують необхідний час для "дозрівання" всіх органів і систем організму",  пояснює лікар. 

Пристрої для фототерапії, додала Лідія Матвіїв, потрібні для лікування "жовтяниці новонароджених", патологічного стану, який мають понад 60% дітей у відділенні. 

Пульсоксиметр дозволяє вимірювати рівень кисню в крові немовлят, а також фіксує серцебиття і тиск.

"Тут лежать мами з області, відділ постійно повний, – розповідає Леся Баскова, представниця обласної Асоціації батьків передчасно народжених дітей "Ранні Пташки". – Як мама, що пройшла весь цей шлях, – а моїм донечкам вже три роки, – розумію потребу в додатковому обладнанні для виходжування "ранніх" діток. Раніше датчиків, а це пульсоксиметри, достатньо не було, мами і медперсонал "на око" слідкували, чи дитина не синіє. В ідеалі датчики мають бути на кожній дитині – вони одразу сигналізують, якщо змінюються життєво важливі показники".

"Нам критично потрібне таке обладнання. Зрозуміло, що потреби клініки ширші", – каже заступниця головного лікаря ОДКЛ. 

Івано-Франківська ОДКЛ стала 10-ю лікарнею, яка отримала допомогу від мережі магазинів Eva. Медичне обладнання на 100 тис. грн придбали через БО "Коло". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: