fbpx

"Україна не гицлярня": у Франківську півсотні активістів вимагають заборонити евтаназію тварин. ФОТО

Суспільство 10:23, 20.07, 2018

Сьогодні франківці прийшли під обласну державну адміністрацію з вимогою припинити вбивства безпритульних тварин в Україні.

Пікет відбувся в рамках Всеукраїнської акції "Україна – не шкуродерня".

Причиною акції стало розпорядження директора комунального підприємства "Центр захисту тварин" м. Миколаїв на вбивство 150 тварин, що перебували в муніципальному притулку.

Учасники прийшли на мітинг з домашніми тваринами, плакатами та скандують: "Україна не гицлярня".

"Ми не хочемо, щоб ситуація, яка сталася у Миколаєві, повторилася у нас чи в будь-якому іншому місті України", – сказала голова ГО "Дім Сірка" Наталія Когут.

Волонтерка зазначає, що в Івано-Франківську ситуація контрольована, оскільки евтаназія тварин не допускається, а волонтери можуть більш-менш знайти спільну мову з місцевою владою.

"По інших містах України йде масово усипляння тварин, тому що немає притулків, немає програм регулювання чисельності, і щоб це запрацювало, потрібно звертатися до Верховної Ради, щоб приймали той закон, який вони не пропускають. Також потрібне посилення закону "Про жорстоке поводження з тваринами", який не діє нормально. Також хочемо достукатися до Президента, щоб по всій Україні діяли одні закони і поліція таки реагувала на жорстоке поводження", – пояснила Наталія Когут.

Однак сьогоднішня акція спрямована на те, щоб Президент підтримав закон, як у європейських країнах, який буде регламентувати поводження з тваринами. Адже наразі не відкрито жодної кримінальної справи за зверненнями "Дому Сірка" щодо жорстокого поводження з тваринами.

На акцію принесли і маленьку собачку Нессі. Її викупили волонтери у депутата Вовчинецької сільради Ольги Дебенко, яка утримує тварин у жахливих умовах. Разом з Нессі волонтери забрали 28 собак, яких жінка просто вигнала на вулицю. Ще одну собаку довелось викупити.

1

Нессі жінка хотіла продати як 2-місячне щеня, а у клініці, куди віднесли собачку, сказали, що їй вже два роки, але через життя у клітці у неї деформувалася грудна клітка, хребет, переломана нижня щелепа. Тваринка зараз проходить лікування у клініці, очікує на операцію та за нею доглядають волонтери. Однак для Нессі шукають дбайливих господарів.

 У зверненні до Президента активісти вимагають:

  1. Внести у ВРУ законопроект щодо комплексного врегулювання питань, пов’язаних з тваринами.
  2. Ввести повну заборону на вбивства тварин при регулюванні їх чисельності та заборону на використання тварин у видовищних заходах (цирках, шапіто, дельфінаріях тощо) та мисливських випробувальних станціях.
  3. Забезпечити виконання чинного законодавства у сфері поводження з тваринами.
  4. Доручити Кабміну розробити та запровадити механізм централізованого комплексного вирішення питань, пов’язаних з тваринами, що базується на принципах гуманності та загальнолюдських цінностях.
  5. Зупинити вбивство безпритульних собак у Миколаєві та взяти під особистий контроль притягнення до відповідальності та покарання посадових осіб міста Миколаїв, винних у вбивстві тварин.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: