fbpx

УСБУ в Івано-Франківській області продовжує співпрацювати з Громадською радою

Суспільство 12:20, 06.06, 2014

Відбулося третє засідання Громадської ради при УСБУ в Івано-Франківській області.

До участі у ньому були запрошені гості – ректор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Ігор Цепенда, представники Самооборони Коломиї, ветерани-афганці. Про це повідомили КУРСу в прес-службі УСБУ в Івано-Франківській області.

Першим питанням, винесеним на розгляд Ради, стала співпраця ПНУ ім. Стефаника та УСБУ в питанні розширення документальної бази історичних досліджень. Ігор Цепенда повідомив, що ПНУ є єдиним центром у Івано-Франківській області, який системно займається дослідженнями архівних матеріалів. Водночас науковці практично вичерпали доступну документальну базу області. Відтак Громадська Рада ухвалила рішення ініціювати перед керівництвом СБУ питання розширення бази досліджень за рахунок документів Галузевого державного архіву СБУ, до якого належать усі архіви регіональних управлінь Служби безпеки. Окрім того, оскільки чинне законодавство значно ускладнює роботу в архівах СБУ, Рада ухвалила ініціювати розробку Державної програми з доступу науковців до архівів.

Важливим питанням порядку денного стало обговорення участі громадськості в контролі за діяльністю СБУ. Чинний закон про Службу безпеки України, з одного боку, не описує реальних механізмів контролю громадськості за діяльністю СБУ, а з іншого – нечітко окреслює повноваження співробітників Служби безпеки України. Ситуація ускладнилася тим фактом, що впродовж останніх років українську спецслужбу умисно знесилювали. Проект нового закону «Про Службу безпеки України» відкритий для громадського обговорення. Громадською радою було ухвалено, що юристи, фахівці університетів Івано-Франківська допоможуть у розробці пропозицій змін до нового закону «Про Службу безпеки України». Також Громадська рада чекає пропозицій від громадян щодо методів демократичного цивільного контролю та взаємодії з СБУ для внесення до проекту закону.

Свою пропозицію внесли також представники Самооборони Майдану Івано-Франківська. Самооборонівці запропонували взаємодію громадських організацій та СБУ у боротьбі з незаконним відбором піщано-гравійної суміші та вирубкою лісів, оскільки, як вони вважають, ці два види незаконного промислу мають у собі корупційну складову, через що документування та розслідування злочинів гальмується самими правоохоронними та державними структурами.

Окрім того, учасники  Самооборони запропонували ввести до складу Громадської ради представників Координаційної ради громадських організацій та Народної ради області.

Загалом Громадська рада при УСБУ в Івано-Франківській області склала ухвалу про те, що стверджує факт перезавантаження роботи СБУ та вітає взаємодію з громадськістю.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: