fbpx

В Івано-Франківську хочуть створити театр для молоді та юнацтва

Культура 18:30, 29.02, 2016

Чимало акторів-випускників Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету не мають де себе реалізувати після закінчення вузу. Молоді театрали, маючи великий потенціал, не можуть знайти собі роботу.Тому і виникла ідея створити в Івано-Франківську новий театр для молоді та юнацтва.

Про це розповів директор Інституту мистецтв Анатолій Грицан.

"У світі багато театрів різноманітних за формами, видами. Вони інтегруються з одного в інший. Зараз дуже багато потужно вливаються у театральний простір новітні ІТ-технології. Ці театральні експерименти мали б проводитися молодими режисерами, молодими акторами", – зазначив Анатолій Грицан.

Зазначимо, сьогодні у стінах театру ім. Марійки Підгірянки в Івано-Франківську презентують виставу "Стус". Відвідує захід і син поета-політв'язня Дмитро Стус.

Він підкреслив, що, на жаль, чимало вихідців з України можуть реалізувати себе в російському кінематографі. Через це потрібно створювати умови в українському просторі, і в Івано-Франківську зокрема, щоб талановиті люди могли проявити себе на користь нашій державі.

"Як на мене, більше двох років в Україні триває гуманітарна катастрофа. Я це сприймаю як катастрофічну кризу еліт і поразку еліт, в першу чергу політичних, фінансових, які зробили свої висновки. Але це і криза гуманітарних еліт. 25 років ми не розбудовували власний простір", – зазначив Дмитро Стус.

Про гастролі поки що залишається лише мріяти. За словами режисера вистави "Стус" Тараса Бенюка, виставою зацікавились у США, але через відсутність офіційно створеного театру молоді та юнацтва запрошення прийняти неможливо. Потрібно спочатку пройти ряд складних бюрократичних процедур та знайти приміщення. Тому на сьогоднішній показ запросили представників міської та обласної влади, які, можливо, відреагують на запит молодих театралів. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: