fbpx

В Івано-Франківську показали зсередини життя добровольчого батальйону Нацгвардії (ФІЛЬМ)

Суспільство 15:03, 18.10, 2014

В кінотеатрі "Люм’єр" відбувся благодійний показ документального фільму "Війна за свій рахунок" за участю режисера Леоніда Кантера.

Леонід Кантер був активним учасником Майдану, після чого продовжив обороняти суверенітет держави у складі добровольчого батальйону Національної гвардії. "Моя зброя – це камера", – зазначає він.

"Як на мене, основна перемога, яку ми здобули під час цієї зими, цієї революції, – це те, що утворилися зародки громадянського суспільства, яке прагне міняти цю країну самостійно і не чекає, що хтось там згори розкаже як, навчить або зробить за нас, тобто люди, нарешті, збагнули, що можуть поміняти цю країну самостійно", – розповів про основний меседж фільму Леонід.

У самій стрічці режисер показав життя добровольчого батальйону, куди хлопців привело покликання захищати Батьківщину. Сюди увійшли кадри із перших навчань, які тривали кілька днів, а також кадри у зоні АТО – будні у складних умовах, втрати друзів, відносини з місцевим населенням. Також показано недбайливе ставлення вищого керівництва держави до людей, які готові життя віддати, щоб вберегти її кордони. Зокрема, ненадійна амуніція, якою солдати не наважились захищати себе. За словами військових, це війна за свій рахунок, в якій можна покладатися лише на себе та на волонтерів – небайдужих громадян.

Після прем’єри Леонід Кантер поспілкувався з глядачами. Він зізнався, що військовим з цього добровольчого батальйону так і не надали статуси учасників АТО.

"Але це не має значення. Ми не за статусами ходили насправді. Звичайно, добре, якщо ми отримаємо статуси, якісь кошти, адже у нас у всіх є сім’ї і ці сім’ї сидять без копійки, поки ми замість того, щоб працювати, воюємо. Ми всі маємо роботи, більшість має власний бізнес, проекти. Зараз всі покидали ці роботи на місяці. Все, що є в сім’ях, витягається, щоб купляти амуніцію. Від волонтерів надходить все, що треба, але інколи на це треба час, якого нема. Звичайно, було би добре, якби наші сім’ї мали знижки на комуналку абощо. Навіть якщо цього нема – байдуже! Ми не за тим йшли", – зазначив Леонід.

Він закликав присутніх докладати більше зусиль і боротися з ворогом на місці та розвивати свою громаду. На його думку, саме на цьому потрібно зосередитись у складний час і починати працювати над розвитком. "Це не менш важливо, ніж стріляти з автомата", – наголосив режисер.

Зараз Леонід Кантер разом з Іваном Яснієм продовжують зйомки документальних кінострічок про війну. Зокрема, працюють над фільмом про хлопців з Добровольчого українського корпусу і їхню боротьбу в Донецькому аеропорті.

Показ кінострічки відбувся за підтримки волонтерської ініціативи "Заради життя". Під час показу охочі могли пожертвувати кошти на підтримку українських військових.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: