fbpx

Місто 3.0: в Івано-Франківську думають, як перезавантажити місто

Суспільство 13:59, 24.11, 2017

Протягом двох днів у рамках форуму "Місто 3.0: принципи перезавантаження" заплановано провести дев'ять дискусійних панелей.

До Івано-Франківська на форум "Місто 3.0" приїхали експерти-урбаністи, дипломати, бізнесмени, представники міських адміністрацій та громадських організацій з різних міст України. Усі вони шукають відповіді на нові виклики для розвитку міст та намагаються сформувати принципи спільної дії для перезавантаження та трансформації. 

Ініціювала проведення форуму платформа "Тепле місто".

"Тут зібрались люди активні, кожен з яких вже щось робить у своєму напрямі. Зустріч і рефлексія між цими людьми вже є користю. Кожного з них вона наповнює новими думками, ідеями, дає нові поштовхи для розуміння, і вони, повертаючись у свою діяльність, це якось застосовують, – розповідає керівник "Теплого міста" Юрій Филюк. – Всі висновки, які ми тут спільно виводимо, ми потім публікуємо і виставляємо на загальний доступ, щоб будь-хто міг з ними ознайомитись і так само надихнутись у своїй діяльності".

1

Якщо у "Місті 1.0" визначальною була "фізика" (інфраструктура), у "Місті 2.0"  культура, то тепер йдеться про "Місто 3.0" як саморегулятивну систему, яку співтворять всі мешканці, бо кожен має право висловитись, запропонувати рішення, проявити творчість у своїй галузі; тут немає того, хто вказує, що робити,  керівники постають радше координаторами. Так зростає відповідальність всіх і кожного за розвиток міста, а ролі та функції конкретних інститутів потребують нового пояснення.

"Ми пробуємо разом переосмислити, чи Україна має зараз рухатися еволюційним шляхом: спочатку інфраструктура – потім культура – нова форма, чи ми можемо перескочити деякі етапи еволюції і відразу почати будувати свої міста майбутнього, можливо, саме в цьому є наша перевага. Може, ми десь трошки відстали від європейських країн, чи від Сполучених Штатів, чи Канади, а треба спробувати віднайти свою унікальну форму і запропонувати щось таке, що може бути актуальне і для розвиненого світу",  каже Филюк.

Спікер форуму економіст Павло Шеремета вже розповів учасникам про міста як осередки змін.

2

"Я вважаю, що трансформація міст є співвідповідальністю громади, активістів, суспільства, бізнесу та місцевої влади – саме в такому порядку. Без громадянського суспільства ніяка влада у ХХІ столітті не може нічого зробити, її всесильність вже давно закінчилась, – зауважує Павло Шеремета. – На жаль, ми бачимо, що фронтальні національні реформи в нас сповільнилися, і я не очікую їх до наступних президентських і парламентських виборів, але я бачу багато хороших ініціатив, як наприклад цей форум,  без активної участі влади, але з активною участю бізнесу і громадянського суспільства. Саме таким чином у прориві українських міст я бачу величезну можливість".

Спікер форуму, засновник компанії pro.mova, учасник Несторівської групи Євген Глібовицький сьогодні розповість про культуру цінностей у містах. Він зазначає, що саме люди є основним ресурсом міста, його активом.

3

"Дуже часто, коли ми говоримо про розвиток міста, ми концентруємося на інших речах: грошах, капіталі, бізнесі, правилах і т. д. Це важливі речі, і ними не можна нехтувати, їх треба враховувати, але головне – це люди. Якщо ми не будемо звертати увагу на людей, ми будь-який розвиток зробимо несталим і зробимо крок вперед, а потім відкотимося на кілька кроків назад",  ділиться Євген Глібовицький.

Він додає, що не можна вимагати від усіх людей, без винятку, бути активними, однак варто звертати увагу на тих, хто допомагає і собі, і іншим, і щоб у них були можливості.

Учасник форуму, голова ради конкурентоспроможності м. Львів Тарас Юринц стверджує, що всі ініціативи, які відбуваються і мають вплив на суспільство, йдуть знизу – від громади, принаймні на заході країни.

4

"Важливо, що тут зібралися люди не лише з Івано-Франківська, а й з інших міст, і, на мою думку, тут немає конкуренції між містами, бо що більше кращих міст буде в Україні, то більше одні будуть рівнятися на кращих, а ті, що будуть бачити, що їх доганяють інші міста, відповідно будуть теж намагатися розвиватися. І тут буде здорова конкуренція, що дуже важливо. Також важливо, що тут є можливість обмінятися досвідом, спільно проговорити якісь речі,в процесі чого з’являться нові думки, ідеї, і не виключено, що проекти співпраці, які допоможуть тому "механізму" у кожному місті крутитися ще швидше", – каже Тарас Юринц.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: