fbpx

В Івано-Франківську стартував проект "Місто дружнє до дітей"

Суспільство 14:25, 25.11, 2014

Брак місць у центрі Івано-Франківська, придатних для безпечних прогулянок сімей з дітьми, наштовхнув активістів на ідею організувати конкурс серед архітекторів на облаштування найкращого, найцікавішого та найбезпечнішого дитячого простору.

Сьогодні співорганізатори проекту "Місто дружнє до дітей" оголосили про початок міжнародного конкурсу "Child-friendly public space", про який заговорили ще близько двох місяців тому.

"В нас розголосу набув попередній конкурс, який проводила ГО "Мами Прикарпаття". За кілька днів в спільноті "Тепле місто" в соцмережах набралось близько 800 коментарів. Значить, питання є болючим як для матерів, так і для пересічних мешканців нашого міста", – зазначила голова ГО "Мами Прикарпаття" Мар'яна Вершиніна. 

Організатори розробили сайт конкурсу і планують поширювати інформацію про нього усіма доступними методами як в межах українського інфопростору, так і на міжнародному рівні.

1

Сайт двомовний  англійською і українською мовами, відповідно заявки на участь у конкурсі та готові проекти пропонується подавати однією з цих мов або обома. 

Організатори розповіли про призовий фонд конкурсу проектів, який загалом складає 3600 євро. Суму розбили для трьох призових місць: 1800, 1200 і 600 євро відповідно.

Як зазначив архітектор та активіст "Теплого міста" Андрій Назаренко, три ділянки, які пропонується "опрацювати" учасникам конкурсу, знаходяться в межах історико-архітектурної заповідної зони, ще дві  за її межами. Зокрема, організатори конкурсу пропонують замислитись над облаштуванням ділянки на площі Міцкевича  пішохідній частині вул. Вітовського, на вул. Шпитальній біля приміщення ОДА, на вул. Низовій, в Привокзальному сквері та в сквері за кінотеатром "Космос". Будь-яку з ділянок люди, які захочуть взяти участь у конкурсі і які ніколи не бували в Івано-Франківську, зможуть оцінити за допомогою панорамних фотографій. 

"В нас є три головних критерії вибору. Всі простори мають бути узгоджені з нормативами, що стосуються дитячих майданчиків  це перша вимога. Друга – новизна ідеї, адже ми не хочемо більше бачити ті кольорові конструкції, які не влаштовують нікого, в тому числі і дітей. Третє  це правильна інтеграція у міський простір. Якщо проект не буде відповідати цим трьом вимогам, він навіть не буде поданий на розгляд журі",  розповів Андрій Назаренко.

Заявки та проекти організатори прийматимуть до 15 травня 2015 року, а переможців планують оголосити на День захисту прав дітей 1 червня 2015 року. Орієнтовано 15 квітня для учасників з інших міст або з інших країн планується провести пізнавальну зустріч з Івано-Франківськом, у рамках якої відбудеться екскурсія та зустріч з громадськістю міста.

Мар'яна Вершиніна зазначає, що цей конкурс лише дозволить зібрати найкращі проекти для можливого облаштування тієї чи іншої ділянки, а їх реалізація  це вже інше питання.

Нагадаємо, проект "Місто дружнє до дітей" спільно організовують представники громадської організації "Мами Прикарпаття", громадської організації "Тепле місто" і департаменту містобудування і архітектури м. Івано-Франківська.



 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: