fbpx

В Івано-Франківську встановили пам'ятник бургомістру Камінському. ФОТО

Стиль життя 12:52, 05.12, 2015

На розі вулиць Мазепи та Бельведерської біля входу до кав'ярні "Профітролі" учора з'явився новий пам'ятник.

Скульптура присвячена видатному бургомістру Станіславова Ігнацію Камінському (1819-1902). 

"Ми хотіли зробити щось для міста, щось гарне. Спала на думку ідея встановити пам'ятник найвідомішому бургомістру Станиславова. Для цього звернулися до чудового скульптора з Ужгорода Михайла Колодка, відомого багатьма унікальними роботами, зокрема й мініатюрами, які вже стали візитівкою його рідного міста", – розповів Володимир Іванишин, власник кав'ярні. 

Концепцію пам'ятника створювали спільно з франківськими краєзнавцями, з "легендою" допоміг письменник Володимир Єшкілєв. 

Довідка КУРСу:

За 20 років на посаді керівника міста (1869-1889) Ігнацій Камінський встиг дуже багато. Саме йому слід подякувати за відновлення міста після грандіозної катастрофи  так званої Мармулядової пожежі, яка спалахнула 28 вересня 1868 р. Тоді згоріли 260 будинків, була зруйнована ратуша та суттєво пошкоджений вірменський костел. Коштів на відновлення будівель у міста не було. Камінський у 1866 р. зайняв посаду віце-бургомістра, а з 1873 по 1888 р. ще й був депутатом у Крайовому сеймі й австрійському парламенті. Він домігся великої позики для міста на дуже вигідних умовах, завдяки чому Станиславів досить швидко відбудували. Камінський, як тепер би сказали, суттєво підвищив свій рейтинг, тож на наступних виборах бургомістра отримав блискучу перемогу. І довів, що цілком гідний такої високої посади.

Він ефективно вирішував одвічну проблему міста – брукував дороги й розширював тротуари, упорядкував площу Міцкевича. За його каденції з’явилося кілька нових вулиць, відкрили міську газовню й започаткували газове вуличне освітлення, запрацювало пожежне депо, реальна школа й нова ратуша. Камінський також був ініціатором створення Каси ощадності й Залічкового банку – важливих фінансових інституцій міста. В 1874 р. він збудував респектабельний готель, який так і називали – "готель Камінського" (будинок не зберігся). В 1883 р. Камінський виявився вплутаним у корупційний скандал. Його виправдали, але репутація була вже не та, і, мабуть, від стресу, почалися проблеми зі здоров’ям. Камінський згодом склав депутатський мандат і подав у відставку з поста бургомістра. 

Читайте також: Секрети Мармулядової пожежі: Знахідка бургомістра Камінського

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: