fbpx

В Карпатах проходять "Дні українського кіно"

Культура 17:16, 24.12, 2018

23 грудня відбулось відкриття "Днів українського кіно" у Верховині. Кінофестиваль проходить на Гуцульщині вже втретє і триватиме з 23 по 25 грудня.

"Чому рік тому ми вирішили привезти сюди сучасне українське кіно? Тому що очевидно, що ці місця, де живуть прекрасні люди, в усі часи закохували в себе представників української та європейської еліти. Сюди завжди приїжджали інтелектуали, аби помилуватися карпатськими краєвидами та познайомитися з унікальною гуцульською культурою. Саме тут і народжувалося українське кіно", – сказав Микола Княжицький, голова Комітету з питань культури та духовності, народний депутат України.

Він також наголосив, що багато етнічних груп українців було знищено, проте гуцули пережили складні часи, але зберегли свою культуру та традиції.

"У мене завжди було бажання привезти сюди багатьох відомих людей і зробити це місце культурною столицею не тільки України, а й Східної та Центральної Європи. І ми вже почали це робити, хоча це і непросто, адже тут не те що кінотеатру нема – нема культурного дому. Ми проводимо кінофестиваль у звичайній школі. Проте не треба чекати, поки хтось щось побудує. Треба розвивати цей край. І сьогодні ми проводимо "Дні українського кіно" тут уже втретє. Також проводили науково-практичну конференцію та музичний фестиваль",  також розповів народний депутат України.

Мешканці високогірних карпатських селищ, Верховини, Косова та Снятина, де немає кінотеатрів, матимуть змогу безкоштовно переглянути останні українські прем’єри та поспілкуватися з акторами-виконавцями головних ролей у цих стрічках.

Зокрема, Олег Москаленко у вечір відкриття "Днів українського кіно" представив фільм "Дике поле", де він зіграв головну роль.

"Дике поле", "Викрадена принцеса: Руслан і Людмила", "Скажене весілля" покажуть у Косові та Снятині. У Верховині, окрім цих стрічок, продемонструють фільм "Легенда Карпат".  

Нагадаємо, вперше "Дні українського кіно" пройшли у Верховині минулого року. Тогорічні фільми "Кіборги", "Сторожова застава", "Чужа молитва", "Межа" та ін. представили творці цих картин близько трьом тисячам верховинців та мешканців навколишніх сіл. Влітку покази українського кіно пройшли в с. Криворівня в рамках Першого Міжнародного форуму Центральної та Східної Європи "Via Carpatia".

Ініціатор проекту – голова Комітету з питань культури і духовності, народний депутат України, Микола Княжицький.

Співорганізатор – ГО "Всеукраїнський демократичний форум",

За підтримки Державного агентства України з питань кіно, Івано-Франківської ОДА, Верховинської районної ради та адміністрації.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: