fbpx

Чудотворну ікону, яку реставрують у Франківську, показали в обласному краєзнавчому музеї. ФОТО, ВІДЕО

Культура 19:40, 28.02, 2019

В межах експозиції відреставрованих творів сакрального мистецтва в Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї виставили на короткий огляд Поморянську чудотворну ікону.

Нагадаємо, сьогодні в обласному краєзнавчому музеї презентували мистецький альбом-каталог відреставрованих рекліквій "Врятуймо скарби разом. Історія одного проекту". 

Презентацію супроводжує виставка відновлених творів сакрального мистецтва з фондів музею. 

Окрім того, франківцям представили унікальний експонат – справжню чудотворну ікону Поморянської Божої Матері. Образ передали на реставрацію до Франківська, повідомив відомий художник-реставратор, завідувач відділу реставрації обласного краєзнавчого музею Валерій Твердохліб.

1

"Кілька тижнів тому громада селища Поморяни, що на Львівщині, передала для дослідження і реставрації та подальшої консервації ікону Поморянськорї Божої Матері. В процесі консервації, оскільки там складна ситуація з основою, довелося демонтувати ризу ікони. І коли я побачив зображення, то зрозумів, що франківці мусять її побачити.

Знаю, що у нас дуже багато людей, які зможуть це оцінити. Традиційно багато паломників. І для них це життя. Минулого року у нас була Зарваницька риза чудортворнорї ікони Ісуса Христа, а цього року – чудотворної Поморянської Богоматері", – розповів художник-реставратор. 

Селище Поморяни відоме як місто з 1430-х років. Діюча церква зведена 1620 року. Саме в ній зберігається образ, який визнано чудотворним. 

"Було би дуже добре, якби після реставрації ми могли би виставити цю ікону для всього міста. Але це вже буде предмет міжцерковних перемовин", – додає Валерій Твердохліб. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: