fbpx

В Отинії невідомими препаратами продовжують обприскувати поля, порушуючи правила їх обробки

Суспільство 09:12, 16.06, 2017

Незважаючи на численні скарги громади селища Отинія, сільськогосподарське підприємство "Оскар" продовжує обробляти поля невідомими препаратами, порушуючи правила та завдаючи шкоду місцевим жителям.

Вчора вкотре цю проблему порушили на зустрічі громади з представниками підприємства та місцевої влади, інформує прес-служба партії ВОЛЯ.

Жителі наголосили, що підприємство порушує правила обробки полів, про проведення обприскувань мешканців не повідомляють, порушують температурні норми і кроплять навіть вдень, коли світить сонце і препарати випаровуються, і це просто біля будинків.

"Громада прагне вплинути на підприємство, щоб воно дотримувалось усіх вимог, передбачених для обробки полів. Адже проблема є, люди скаржаться на поганий стан здоров’я та інші негативні наслідки від обробки полів", – пояснює координатор Коломийської міської організації партії "ВОЛЯ" Михайло Рогів.

Варто зазначити, що представники Коломийського відділу Нацполіції та Санепідемстанції повідомили, що небезпечних речовин "Біскайя" у пробах води і ґрунту не виявлено.

"Будь-які пестициди можуть за 2 дні просто вивітритись з ґрунту, тому встановити їх наявність дуже складно", – зазначив Рогів.

Під час зборів представники підприємства "Оскар" пообіцяли усунути всі непорозуміння, повідомляти людей про те, коли і де буде проводитись обприскування земель, зобов’язались дотримуватись санітарних зон, які при обробці полів гербіцидами мають становити не менше 300 м від населених пунктів.

Юрист, помічник народного депутата Юрія Дерев’янка Марія Карп’юк, яка відстоює інтереси громади,  запевнила, що громада ініціюватиме розірвання договорів оренди земельних паїв, якщо підприємство не виконуватиме ці обіцянки.

Нагадаємо, нещодавно громади селища Отинія та Печеніжина стали скаржитись, що підприємство не дотримується норм при скропленні полів, що, на їх думку, спричиняє захворювання дітей, гине риба, птиця і бджоли. На погане самопочуття жаліються і дорослі. Мешканці стали бити на сполох, звертатись до місцевої влади, Санепідемстанції тощо.

На територію Отинійської селищної ради виїжджала комісія в складі начальника Управління фітосанітарної безпеки Андрусишина Івана, головного спеціаліста відділу контролю за обігом захисту рослин Серганюк Уляни, юриста Марії Карп’юк, представника  ПСП "Оскар" інженера-механіка Герея Михайла. Актом комісії було встановлено "порушення санітарно-гігієнічних правил застосування пестецидів, а саме – недотримання санітарно-захисних зон до населених пунктів".

Крім того, народний депутат Юрій Дерев’янко направив ряд депутатських звернень до керівництва Коломийської райради та РДА, обласної Держекоінспекції, обласної прокуратури, Головного управління Держспоживчслужби Івано-Франківської області, обласної санітарно-епідеміологічної станції, від яких очікуються відповіді. Поліція вже відкрила кримінальне провадження щодо фірми "Оскар", наразі триває розслідування.

На правах реклами 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: